Efter veckans EU-toppmöte i Bryssel är kommissionsordförande Ursula von der Leyen tydlig i tonen.
– Det här handlar om folks liv, deras värdighet, deras känslor och identitet och vad vi tror på i Europeiska unionen. Vi kommer att skydda alla medborgare i EU, var de än lever och vilka de än älskar, lovar von der Leyen på fredagens presskonferens.
Allt handlar om den nya lag i Ungern som drevs igenom i förra veckan för att hindra uppvisande och främjande av bland annat homosexualitet för minderåriga.
Aldrig sett tidigare
Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser inga problem med lagen, men har kritiserats skarpt av nästan samtliga övriga EU-länder.
När ärendet lades in som en extrafråga på toppmötet i torsdags kväll gick debatten het. Portugals premiärminister António Costa påminde Orbán om att det går att göra som Schweiz och Norge och stå utanför EU om man vill. Och nederländske kollegan Mark Rutte ifrågasatte rakt av om Ungern borde vara kvar i EU över huvud taget.
– Det var en diskussion av ett slag vi aldrig sett tidigare. Det fanns en stämning av oförståelse: "hur kan man göra på detta viset?", frågade många ledare. Det är så groteskt att koppla ihop homosexualitet eller sexuell läggning över huvud taget med pedofili, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en svensk pressträff efter mötet.
Vad säger Ungern?
EU-kommissionen har redan formellt ifrågasatt den ungerska lagen.
– Nu är det upp till dem att svara, säger von der Leyen.
Dahlgren hoppas att Orbán ska "ta sig en funderare". Men om Ungern själv kommer att agera är högst osäkert.
– Det fanns också en oförståelse från den ungerske premiärministers sida. Han förstod inte vad de pratade om. Så jag tror inte att man kom fram till någon ökad förståelse, säger Dahlgren.
Nej till toppmöte
Toppmötets andra stridsfråga gällde om det är läge eller inte att återuppta toppmöten med Ryssland och dess president Vladimir Putin igen.
Inte, blev svaret – trots tysk-franska påtryckningar.
– Vi ska ha dialog och kontakter mellan EU och Ryssland, det har vi redan i dag. Men det som (statsminister) Stefan Löfven drev, och många med honom, var att för att kunna ha det och utveckla det så måste vi ställa tydliga krav på att Ryssland ändrar riktning i sitt agerande, säger Hans Dahlgren.
Från Moskva möts beskedet med ett uttalande från Rysslands utrikesdepartement om att EU "hålls gisslan av en aggressiv minoritet", rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.
Flyktinghjälp
Andra toppmötesfrågor var bland annat det ekonomiska läget, coronapandemin och relationerna till länder som Turkiet och Belarus.
På migrationssidan välkomnades att EU-kommissionen snart ska lägga fram sina planer på hur syriska flyktingar fortsatt ska stöttas från EU. Ursula von der Leyen hoppas på 3 miljarder euro ur EU-budgeten till hjälp för syrier i Turkiet och 2,2 miljarder euro för hjälp i Jordanien och Libanon, fram till 2024.
– Ledarna har välkomnat det här och nu arbetar vi med det formella för att lägga fram ett färdigt förslag på bordet, säger von der Leyen i Bryssel.