I flera år har partier och politiker från framför allt den yttre högerkanten manat till att sköta all asylhantering i läger utanför Europa.
Allt fler regeringar och länder har också tagit upp bollen, i takt med ett stadigt växande migranttryck och i avsaknad av andra gemensamma lösningar.
EU-kommissionen säger emellertid nej – åtminstone tills vidare. Det finns inga regler för sådan verksamhet utanför unionen.
– Vår åsikt är klar: Nuvarande EU-lag gäller bara för asylansökningar på EU-ländernas territorium, inte utanför, fastslog taleskvinnan Anita Hipper i måndags.
Läger i Albanien
Det har ändå inte hindrat Italien från att skriva avtal med Albanien om att bygga två asylcentraler i nordvästra Albanien. Upp till 36 000 personer ska kunna skickas till lägren, i väntan på att få sina asylansökningar utredda i Italien.
– Jag ser det här som en verkligt europeiskt uppgörelse och den visar att det är möjligt att arbeta tillsammans i hanteringen av migrantflöden, sade premiärminister Giorgia Meloni på en presskonferens i Rom, tillsammans med albanske kollegan Edi Rama.
Barn, gravida och "sårbara personer" ska enligt Meloni inte skickas till centralerna, som ska öppnas redan under våren 2024.
"Måste diskutera"
Kanske är också en svängning på gång. I Tyskland har såväl den kristdemokratiska oppositionen inom CDU/CSU och det liberala regeringspartiet FDP talat för en utlokaliserad asylprocess.
Dit tycks nu även regeringsdominerande socialdemokratiska SPD vara på väg.
– Vi sluter migrationsavtal med flera länder (i Afrika) och om det i slutändan innebär att man även kan genomföra asylprocessen där så är det något vi måste diskutera, sade SPD:s ena partiledare, Lars Klingbeil, till tv-kanalen ZDF i söndags.
Förhandlar om pakt
Möjligen finns en viss öppning också i de pågående slutförhandlingarna om EU:s nya asyl- och migrationspakt.
Medlemsländerna trycker på för att det ska räcka med en kortare vistelse i ett land på vägen för att kunna skicka tillbaka de asylsökande dit – om bara landet kan definieras som tillräckligt säkert.
Jurister och människorättsaktivister är dock oroade.
"Om förändringarna i den nya pakten går igenom kan konceptet med säkra länder utnyttjas för att ytterligare flytta skyddsansvaret utanför EU", skriver forskaren Andreina De Leo i en analys för tankesmedjan EPC.