Ukraina stöds av EU – och svenska soldater?

Rysk upptrappning vid Ukrainas gräns väcker både oro och stöduttalanden från EU och Nato. En insats för att utbilda ukrainska soldater kan bli aktuell – med deltagande från Sverige.

Ukrainska soldater på väg mot en position vid frontlinjen mot de ryssvänliga separatisterna i östra Ukraina. Arkivbild.

Ukrainska soldater på väg mot en position vid frontlinjen mot de ryssvänliga separatisterna i östra Ukraina. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

EU2021-11-16 14:04

Uppgifterna om upp mot 100 000 ryska soldater nära gränsen mot östra Ukraina har lett till skarpa uttalanden från såväl EU som Nato, USA och Storbritannien.

– Vi tar de här uppgifterna naturligtvis väldigt seriöst och vi följer ju det här själva också. Ukrainas territorium och suveränitet måste enligt alla folkrättsliga principer respekteras och får inte kränkas. Ukraina har rätt till sin frihet och rätt att fatta de beslut de själva vill kring sin säkerhet och sin framtid, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i samband med ett möte med sina EU-kollegor i Bryssel på tisdagen.

Hultqvist redo

Ett av ämnena vid mötet är en fortsatt diskussion om att inleda en utbildningsinsats i Ukraina. Frågan är inte kopplad till den senaste veckans upptrappning, men har lyfts av framför allt de baltiska länderna som ett sätt att visa sitt stöd för Ukraina.

Sverige gillar idén.

– Vi ser det som en väldigt viktig del att markera EU:s ambition för att bidra till säkerhet och suveränitet för Ukraina. Det finns flera länder som naturligtvis är intresserade av detta, säger Hultqvist.

Än så länge finns dock inga konkreta planer på vem som ska utbildas och i vad. Men Hultqvist är i alla fall redo för ett svenskt deltagande.

– Naturligtvis måste vi vara öppna för det. Hur det sedan ska se ut får vi diskutera. Vi är i för tidigt skede än för att gå in på detaljer, säger försvarsministern.

Extremt viktigt

Även Nato-chefen Jens Stoltenberg oroas över situationen vid rysk-ukrainska gränsen.

– Vi har sett det här förut och tycker att det är extremt viktigt att skicka ett klart budskap till Ryssland nu om att minska spänningarna, visa transparens och undvika alla former av upptrappning, säger Stoltenberg på väg in till EU-mötet i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!