Strax efter tolv rullade den amerikanske presidentens fordonskaravan genom Bryssels EU-kvarter, med helikoptrar i luften och belgisk polis längs vägarna.
Inne i EU-ledarnas toppmöteslokal, Europabyggnaden, sken rådsordförande Charles Michel som solen.
– Amerika är tillbaka på den globala scenen. Det är verkligen stora nyheter, sade Michel i sitt välkomnande.
– Amerika är tillbaka – fast vi har aldrig riktigt lämnat, kontrade Biden.
"I USA:s intresse"
Sedan betonade han återigen hur stor vikt USA lägger vid den "transatlantiska länken", både för politik och säkerhet.
– Det är enormt mycket i USA:s intresse att ha en bra relation med Nato och EU. Jag har en helt annan syn på det än vad min företrädare hade, sade Biden innan ledarna försvann in till sitt sammanträdesbord.
Precis som vid Nato-toppmötet i måndags handlade mycket om att visa enighet igen, efter flera år av skakiga relationer under Bidens företrädare Donald Trump.
På dagordningen stod främst fyra frågor: coronapandemin, klimatet, handeln och den globala säkerheten.
Flygtvist fryses
Bland annat är EU och USA överens om att frysa sin pågående tvist om statsstöd till flygplanstillverkarna Airbus och Boeing i åtminstone fem år.
– Det öppnar verkligen ett nytt kapitel i vår relation. Vi går från rättstvister till samarbete när det gäller flygplan, sade von der Leyen på EU-ledarnas presskonferens efteråt.
– I stället för att slåss med en av våra närmaste allierade så enar vi oss i stället till slut, mot ett gemensamt hot. Vi är överens om att arbeta tillsammans för att utmana och möta Kinas agerande på den här sektorn, sade i sin tur USA:s handelsrepresentant Katherine Tai i ett digitalt samtal med amerikanska journalister.
Lösning om tullar?
Den 17 år gamla tvisten grundar sig i att EU har klagat på USA-stöd till Boeing och USA gjort detsamma kring EU-stöd till Airbus.
På handelssidan finns även hopp om ytterligare åtaganden för att före årsskiftet lösa tvisten kring de stål- och aluminiumtullar som USA införde under Trump och som sedan följts av andra ömsesidiga handelsåtgärder.
– Vi sätter upp en arbetsgrupp som kan hitta en lösning så fort som möjligt. Målet är att gå fram i den här svåra frågan inom de närmaste månaderna, sade von der Leyen.
Putin väntar
Joe Biden åker nu vidare till Schweiz för att under onsdagen hålla toppmöte i Genève med Rysslands president Vladimir Putin.
Biden deltog inte i EU-ledarnas presskonferens – men bjöd i stället på ett långt inlägg inför mötet med von der Leyen och Michel, bland annat om hur EU och USA tillsammans kan arbeta för att förbättra människors liv i hela världen.
– Jag tror att vi har kapaciteten att göra det, även om det kommer att kräva mycket hårt arbete och stor beslutsamhet. Men en orsak till att jag är optimist är våra unga generationer. Både i Europa och i USA är den nuvarande unga generationen den bäst utbildade hittills, den minst fördomsfulla, den mest öppna och mest engagerade, sade presidenten.
– Jag tror att framtiden faktiskt är väldigt ljus, sade Biden.