EU stämmer Malta för försäljning av dyra pass

EU stämmer Malta för försäljningen av medborgarskap. Maltas regering säger att verksamheten inte bryter mot EU-lag.

EU-domstolen i Luxemburg kan avgöra om Malta får sälja så kallade gyllene pass. Arkivbild.

EU-domstolen i Luxemburg kan avgöra om Malta får sälja så kallade gyllene pass. Arkivbild.

Foto: Geert Vanden Wijngaert

EU/Malta2022-09-29 20:03

EU har beslutat att stämma medlemslandet Malta och dess försäljning av maltesiska pass för höga belopp. Stämningen i EU:s högsta domstol bekräftas av justitiekommissionären Didier Reynders.

"Malta bryter mot EU-lagen genom att erbjuda medborgarskap i utbyte mot uppgjorda belopp eller investeringar, utan att det finns en verklig koppling till det aktuella medlemslandet," skriver Reynders på Twitter.

"EU:s värde är inte till salut", lägger han till.

Malta säljer det som kommit att kallas för gyllene pass till personer som inte är medborgare i ett EU-land, men som gärna få tillgång till EU-pass. Det är främst personer från Ryssland och Kina som utnyttjat möjligheten i Malta, även om Cypern och Bulgarien erbjudit liknande möjligheter att köpa sig ett medborgarskap.

Maltas regering svarade på anklagelsen med att hanteringen av maltesiska pass inte strider mot EU-lag och att medborgarskap är en strikt nationell fråga. Malta sade också att frågan nu bör avgöras i EU-domstolen.

EU-domstolen (ECJ), med säte i Luxemburg, har bland annat som uppdrag att tolka unionsrätten. Malta måste antingen upphöra med verksamheten eller betala dryga böter, om landet fälls.

Malta beräknas ha inkasserat omkring 1,1 miljard euro, motsvarande omkring 12 miljarder kronor, sedan landet började sälja pass 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!