Delta oroar Europa – restriktioner återinförs

Deltavarianten av coronaviruset sätter stopp för den efterlängtade återgången till normala förhållanden i flera länder. I bland annat Katalonien, Nederländerna och på Malta stramas restriktionerna åt efter stigande smittosiffror.

En sista dans. Barcelonabor tar sig en svängom under festivalen Cruïlla på fredagen.

En sista dans. Barcelonabor tar sig en svängom under festivalen Cruïlla på fredagen.

Foto: Joan Mateu/AP/TT

Europa2021-07-10 08:49

Smittofallen har växt exponentiellt i Katalonien de senaste dagarna, uppger ledare för den autonoma regionen i nordöstra Spanien. Därmed är det slutdansat för nu – från och med lördagen stängs nattklubbarna i Barcelona och resten av regionen igen.

Samtidigt införs krav på negativt covid-19-test eller vaccinationsbevis för att delta i utomhusaktiviteter med fler än 500 deltagare.

– Pandemin är inte över än. De nya varianterna är väldigt smittsamma och fortfarande är stora delar av befolkningen inte vaccinerad, säger talespersonen Patrícia Plaja under en presskonferens.

Även i Spaniens granne Portugal ser läget dystert ut. I de värst drabbade områdena har nattligt utegångsförbud införts och restauranger och barer måste stänga tidigare.

"Inte kul"

Även Nederländerna återinför restriktioner på nöjeslivet under lördagen efter en sjufaldig ökning av nya smittofall den senaste veckan. Premiärminister Mark Rutte har beslutat att alla nattklubbar stängs samt att restaurangernas öppettider begränsas.

– Inte kul men nödvändigt, säger Rutte och beklagar att nederländarnas sommar inte tycks bli så avslappnad som man hoppats.

– Allt pekade mot en bra sommar – och det hoppas vi fortfarande på – men ett moln har förmörkat solen.

Längre österut rapporterar Ryssland på lördagen den högsta dygnssiffran över covidrelaterade dödsfall sedan pandemins utbrott – 752 människor. Den främsta orsaken till den eskalerande situationen uppges vara deltavarianten.

Vaccinbevis gäller

Önationen Malta vädrar också oro efter stigande smittosiffror. På fredagen meddelade hälsominister Chris Fearne att landet stänger dörrarna för ovaccinerade resenärer. Från och med den 14 juli är det därmed endast vaccinbevis som gäller för den som planerar att förlägga sommarsemestern på Medelhavsön.

– Vi blir det första landet i Europa som tar det här steget, säger Fearne.

Under helgens pågående G20-möte i italienska Venedig uppger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att nya virusvågor just nu utgör det största ekonomiska hotet runt om i världen.

– Vi måste alla förbättra vårt vaccineringsarbete, säger han.

Fakta: Deltavarianten

Deltavarianten av covid-19 upptäcktes i Indien i slutet på 2020. Viruset gick till en början under benämningen "den indiska varianten", men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kunde detta vara stigmatiserande varför organisationen i början av juni tog fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. Andra varianter är alfa (den brittiska), beta (den sydafrikanska) och gamma (den brasilianska).

Sedan deltaviruset upptäcktes har det också noterats undergrupper, men bara en av dem (B.1.617.2) klassas som virus av särskild betydelse som kan orsaka ökad smittspridning.

Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC är deltavarianten mer smittsam än de andra virusvarianterna. Det kan handla om en ökad smittsamhet på mellan 43 och 90 procent.

En brittisk studie visar att barn och unga (mellan fem och 24 år) hade en fem gånger högre förekomst av viruset än personer över 65 år. Personer som var yngre än 50 hade en 2,5 gånger högre risk att smittas än de över 65.

Enligt en skotsk studie publicerad i tidsskriften The Lancet i mitten på juni ger deltavarianten dubbelt så hög risk för att behöva sjukhusvård om man jämför med alfavarianten. Människor med underliggande sjukdomar har också högre risk att bli inlagda på sjukhus till följd av deltavarianten.

Fullt vaccinerade personer, med två doser av vaccin, beräknas ha ett gott skydd mot deltavarianten.

Däremot visar en brittisk studie att Astra Zenecas vaccin och vaccinet från Pfizer/BioNTech bara ger en begränsad effekt efter första dosen. Pfizers möjlighet att neutralisera deltavarianten avtog väsentligt mellan fyra och tio veckor efter första dosen. Efter tio veckor var effekten nästan borta. Det är därför avgörande att ta den andra dosen inom ett så kort intervall som möjligt.

Immuniteten hos personer som haft den ursprungliga virusvarianten från Wuhan är enligt en studie nästan tre gånger mindre effektiv mot deltavarianten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!