EU och Belarus i samtal om gränskonflikt

EU:s utrikeschef Josep Borrell och Belarus utrikesminister Vladimir Makei har för första gången talat med varandra om migrantkrisen vid Belarus gräns till Polen. Polen, Lettland och Litauen överväger att be militäralliansen Nato om stöd i gränskonflikten med Belarus.

Polsk säkerhetspersonal vid gränsen till Belarus.

Polsk säkerhetspersonal vid gränsen till Belarus.

Foto: Oksana Manchuk/Pool via AP/TT

Europa2021-11-14 11:41

Telefonsamtalet på söndagen mellan Borrell och Makei handlade om både migranternas försök att ta sig till EU från Belarus och EU-hotet om skärpta sanktioner.

På måndagen möts EU:s utrikesministrar för att diskutera utvecklingen, och restriktionsvapnet är fortsatt aktuellt.

I högnivåkontakten kritiserade Belarus utrikesminister hotet om utökade och skärpta sanktioner, som han kallade "kontraproduktiva".

"Meningslösheten i sanktioner underströks av Belarus" skrev Belarus utrikesdepartement i ett uttalande efter mötet.

Frågan är om Borrell lyssnade. I en intervju med den franska tidningen Le Journal du Dimanche inför EU-mötet lät det som att EU redan bestämt sig:

– Vi kommer att ge klartecken till att utöka det rättsliga regelverket kring våra sanktioner mot Belarus, så att det kan tillämpas på alla som deltar i att smuggla migranter till detta land, sade Borrell.

Vilja till Natomöte

Kontakten mellan EU och Belarus kom samtidigt som de tre länderna Polen, Lettland och Litauen antydde ökad Natoinblandning.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att han och kollegorna i Lettland och Litauen diskuterar om man ska hänvisa till Natostadgans artikel fyra.

Den ger Natoländer rätt att begära ett krismöte om man anser att landets politiska oberoende, territoriella integritet eller säkerhet är hotad.

I en intervju med den polska nyhetsbyrån PAP anser Morawiecki att kriterierna tyvärr har uppfyllts:

– Det råder ingen tvekan om att det har gått så långt.

Fortsatt spänt

På lördagen uppges drygt 200 personer ha försökt ta sig in i Polen, enligt landets gränspolis.

På eftermiddagen lyckades ett femtiotal personer korsa gräsen. 22 personer, samtliga från Irak, greps kort därefter.

Vid gränsen fortsätter tusentals migranter och flyktingar att sova utomhus under de kylslagna nätterna. Ett tiotal personer har dött, enligt hjälporganisationer.

Människor från olika länder i Mellanöstern har flugit till Minsk och senare dykt upp vid gränsen mot Polen som just nu är hårt bevakad. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

EU håller Belarus, med dess ledare Aleksandr Lukasjenko, ansvarigt för de tusentals personer som samlats vid gränsområdet, och ser det hela som en reaktion på de rådande sanktionerna mot den belarusiska regimen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!