EU-kommissionen kommer också att sända kommissionären Margaritis Schinas till ett antal av de länder som migranterna kommer ifrån och färdas igenom. Detta för att förvissa sig om att myndigheterna där gör allt för att hindra sina egna medborgare att "fastna i den den fälla som de belarusiska myndigheterna iscensatt", som det uttrycks i Ursula von der Leyens skriftliga uttalande.
De hårda orden kom efter en dag då polska myndigheter konstaterat att Belarus för närvarande organiserar ett storskaligt migrantintrång vid EU-gränsen mot Polen.
"Mycket oroande information från gränsen", skrev under dagen den polske myndighetstalesmannen Stanislaw Zaryn. "En stor grupp migranter har samlats", uppgav han, och tillade: "De kommer att försöka ta sig in i Polen en masse".
Enligt de polska uppgifterna "kontrolleras" människorna av "beväpnade belarusier". Polens försvarsminister sade under måndagen i en radiointervju att man har stationerat 12 000 soldater som ska skydda gränsen från intrång.
Används som redskap
Migranter har i medier bekräftat att de tvingats mot EU av Belarus, men sedan lika bryskt tvingats tillbaka av EU:s gränsvakter.
"Belarus användande av migranter som redskap för politiska syften är oacceptabelt", slår von der Leyen fast i sitt uttalande som publicerades på måndagskvällen.
Hon beskriver där vidare att hon varit i kontakt med Polens, Litauens och Lettlands premiärministrar för att uttrycka EU:s solidaritet och för att överlägga om hur EU bäst kan ge sitt stöd till länderna.
Ursula von den Leyen uppmanar samtidigt samtliga EU:s medlemsländer att godkänna utökade sanktioner mot Belarus.
"Helt oacceptabelt"
Tidigare under dagen förklarade den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson att hon vill ha utökade sanktioner mot Belarus.
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige ställer sig bakom kravet på utökade sanktioner:
"Det som sker nu är naturligtvis helt oacceptabelt, vilket EU:s ledare också slagit fast vid toppmötet nyligen. Nu förbereder EU ytterligare sanktioner, och det är uppenbart att det behövs."
En form av sanktion som nu övervägs enligt von der Leyen är svartlistning av flygbolag som är inblandade i människohandel.
De EU-sanktioner som för närvarande råder rör bland annat inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar mot en stor mängd belarusier, däribland president Aleksandr Lukasjenko och två av hans söner.
Nato står redo
Även tidigare i år har EU-länder anklagat Belarus för att organisera människors flykt mot unionen, främst från länder i Mellanöstern.
Nato anser att det som nu sker handlar om en militär-politisk "hybridattack" och fördömer Belarus agerande som "oacceptabelt". En talesperson för försvarsalliansen säger att man står redo att bistå sina allierade för att "upprätthålla säkerheten och tryggheten i området"
President Lukasjenko, ofta kallad Europas sista diktator, slår tillbaka de anklagelserna.