Fem ledare i Europa att hålla koll på 2022

Flera tunga val, knackiga relationer och frågan om hur Europa ska förhålla sig till Ryssland väntas dominera den europeiska politiken nästa år. Här är fem europeiska politiker att hålla kolla på.

Marine Le Pen ställer upp i presidentvalet i Frankrike i vår igen – men är inte längre längst ut på högerkanten. Arkivbild.

Marine Le Pen ställer upp i presidentvalet i Frankrike i vår igen – men är inte längre längst ut på högerkanten. Arkivbild.

Foto: Laszlo Balogh/AP/TT

Europa2021-12-27 12:45

Mario Draghi, Italien – premiärministern (född 1947) håller ihop en skakig och egentligen djupt oenig koalition, men hyllas som en garant för ett mer stabilt Italien. Kan ha få landet att lyfta? Och vad händer om han i stället tar över den ceremoniella rollen som president?

.

Liz Truss, Storbritannien – utrikesministern (född 1975) är nu också ansvarig för den gnisslande relationen till EU, med komplicerade förhandlingar kring Nordirland. Samtidigt nämns hon allt oftare som tänkbar efterträdare till Boris Johnson. Kanske redan under 2022?

.

Vladimir Putin, Ryssland – president (född 1952) och politiskt helt dominerande i ett land som blivit allt mer hårdfört både på hemmaplan och i utrikespolitiken. Är han redo att attackera Ukraina ytterligare genom en storinvasion eller han bara ute efter eftergifter från väst?

.

Marine Le Pen, Frankrike – presidentkandidat (född 1968) igen, som nu plötsligt inte längre står längst ut till höger inför vårens val. Men gynnas hon kanske av att framstå som mer normal? Och vad skulle ett val av den ryssvänliga Le Pen innebära för EU och Nato?

.

Milorad Dodik, Bosnien-Hercegovina – den bosnienserbiske ledamoten av landets tredelade presidentråd (född 1959) har en nyckelroll i frågan om landet kan hålla ihop. Ska 1990-talets jugoslaviska mardröm upprepas på nytt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!