I Italien har värmeböljan lett till att myndigheterna utfärdat den högsta värmevarningen, "bollino rosso", för 20 av landets städer.
Varningen innebär risk för ”akuta tillstånd” med negativa effekter på hälsan för alla invånare och landets myndigheter uppmanar italienarna att i möjligaste mån hålla sig inomhus under dygnets varmaste timmar.
En av de städer där värmevarningen utfärdats är den norditalienska staden Brescia. Där visar termometern på tisdagsförmiddagen 36 grader, och värmeböljan är minst sagt påtaglig, enligt Paola Marconi, som bor i stadens centrum.
– Det enda folk pratar om är hur varmt det är. När man är utomhus känns det som att vara i en ugn. I morse var jag tvungen att gå ut och köpa bröd – och det enda jag tänkte på var att försöka hålla mig i skuggan, säger hon.
Paola Marconi, som är advokat, påpekar att hon ändå tillhör Brescias lyckligt lottade, som kan jobba hemifrån med luftkonditionering.
– Det är betydligt värre för alla de som har arbeten där de måste vistas utomhus, eller för de som måste ta bussen eller tåget till sina arbetsplatser, säger hon.
Äldre drabbas värst
Italienska myndigheter har infört en speciell kod – "codice calore" – för att patienter som kommer in på akutmottagningar med symptom på värmeslag ska kunna tas om hand direkt.
Brescias många äldre är också de som drabbas värst av extremhettan, enligt Paola Marconi.
– Min mamma som är i 80-årsåldern var på ett läkarbesök i går, och när hon kom fram till mottagningen svimmade hon. Och det var efter att bara ha gått en kort väg utomhus, säger hon.
För att få en paus från hettan besöker många de köpcenter med luftkonditionering som finns i och utanför Brescia, enligt Paola Marconi – som tillägger att sommarperioden de senaste åren blivit allt tuffare för italienarna.
– Hettan har blivit en förbannelse. I Sverige kanske man fasar för vintern - men här i Italien fasar man numera för sommaren, säger hon.
"Värre för varje år som går"
I Córdoba, en av Spaniens mest drabbade städer, bor Ana María Romero Montero. Vanligtvis jobbar hon som pilatesinstruktör men värmen gör att hon tvingas ställa in undervisningen i juli och augusti.
Sina barn har hon skickat till ett sommarläger vid kuststaden Cádiz. På tisdagen har temperaturer på upp till 40 grader uppnåtts, enligt den statliga vädermyndigheten Aemet.
– Vi är vana vid värmen här, men det blir värre för varje år som går, säger Ana María Romero Montero.
Under sommarmånaderna är det nästintill tomt på gatorna i Córdoba, förklarar hon.
– Man kan vara utomhus på morgonen, fram till klockan tio ungefär, och sedan lämnar man inte hemmet förrän vid tio på kvällen.
Inomhus finns det luftkonditionering i de flesta hushåll – men höga elkostnader gör att många försöker undvika att använda den för mycket, påpekar Ana María Romero Montero.
– Det finns äldre som bor själva och inte har råd att betala en elräkning. Luftkonditionering har blivit en lyx.
Att det finns fortfarande finns turister som besöker Córdoba under sommaren är någonting som Ana María Romero Montero inte förstår.
– Oavsett om du sätter dig under ett parasoll och oavsett hur mycket vatten du dricker så är risken för värmeslag stor.