Maria Stuarts hemliga brev funna – i Paris

I decennier, till och med sekler, har man letat efter Maria Stuarts hemliga brev. Och så visar de sig ha legat i Frankrikes nationalbibliotek (BNF) i alla år. Det viktigaste fyndet kring den skotska drottningen på ett århundrade, utropar en expert.

Nationalbiblioteket i Paris, där Maria Stuarts brev legat felmärkta i alla år. Bild från 2017.

Nationalbiblioteket i Paris, där Maria Stuarts brev legat felmärkta i alla år. Bild från 2017.

Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Europa2023-02-09 05:00

Ryktena om hemliga brev, skrivna i kod, har funnits ända sedan Maria Stuart halshöggs 1587. I dem skvallrar hon, håller kontakten med vänner och söker stöd hos allierade i den maktkamp med drottning Elisabet I som skulle bli hennes död.

Men i modern tid har ingen vetat om dessa brev finns bevarade och i så fall var. Att de nu hittats är nästan slumpartat.

Upptäckten gjordes av tre män från den internationella forskningssatsningen Decrypt. Trion gick igenom digitaliserade delar av BNF, nationalbiblioteket i Paris, i hopp om att hitta och dechiffrera historiska dokument i största allmänhet.

"Sista stället"

De hittade papper som angavs vara från Italien, tidigt 1500-tal. Men något stämde inte. Bland annat verkade skriften vara på franska, inte italienska. Och när de började avkoda texten dök spännande fraser upp, "min frihet", "min son"... Och så ett namn, "Walsingham" som satte forskarna på spåret till den skotska drottningen.

– Detta var sista stället någon skulle leta, säger George Lasry, en av de tre experterna, som nu publicerat en redogörelse för fyndet i tidskriften Cryptologia.

Francis Walsingham var sekreterare till Elisabet I. Det är sedan tidigare känt att i det dåtida maktintrigernas London hade han uppenbarligen kontakter på franska ambassaden, som spred hemligt material till honom.

"Historisk sensation"

De nu hittade breven är mestadels adresserade till Michel de Castelnau, Frankrikes ambassadör 1575–1585. De är 57 till antalet. Att de är äkta bevisas av att sju av dem är kända sedan tidigare, och finns som kopior i det brittiska nationalarkivet.

"Denna upptäckt är en litterär och historisk sensation", utropar John Guy, historiker som skrivit den Maria Stuart-biografi som utgjorde grund för filmen Mary Queen of Scots 2018.

"Det handlar om det viktigaste fyndet kring Maria Stuart på 100 år".

Skrivas om

Detaljerade analyser av brevens innehåll återstår att göra. Men den som väntar sig tydliga bevis i de legendariska intrigerna, som gjorde att Maria Stuart till slut avrättades för mordförsök på Elisabet, blir besviken. Hon var smartare än att tala vitt och brett om sådant, bedömer George Lasry enligt nyhetsbyrån AFP.

Men Steven Reid, historiker vid Glasgow University, framhåller att det är "den största upptäckten av nytt Maria Stuart-material i modern tid". När breven studerats mer i detalj, och jämförts med andra dokument och rön, kommer sannolikt biografierna om denna mytomspunna tid att behöva skrivas om, menar Reid enligt AFP.

Fakta: Maria Stuarts dramatiska liv

Maria Stuart var dotter till Jakob V av Skottland och Maria av Guise. Knappt hann hon komma till världen, den 8 december 1542, förrän den nyfödda utsågs till skotsk drottning då pappa kungen dog bara sex dagar senare.

Och det dröjde inte mycket längre innan hon drogs in i maktspelet mellan England och Skottland, som då ännu inte ingått vår tids union Förenade kungadömet (United Kingdom). Efter en uppväxt i Frankrike, som gått i katolsk allians med Skottland mot det protestantiska England, blev hon såväl fransk som skotsk drottning – och enligt vissa även Englands rättmätiga monark.

Men efter ytterligare många dramatiska och blodiga maktturer hölls Maria Stuart under sina sista 20 år fånge i England av rivalen Elisabet I. Även som fånge var hon dock en tung maktspelare, och deltog i intriger mot drottningen – särskilt som tronföljden var sådan att om Elisabet dog skulle Maria Stuart ta över i England.

Efter en av dessa sammansvärjningar ställdes Maria Stuart inför rätta för förräderi. Enligt samtida skildringar försvarade hon skickligt sig själv vid rättegången på slottet Fotheringhay, men dömdes hösten 1586 ändå till döden.

Den 8 februari 1587, alltså för nära nog exakt 436 år sedan, halshöggs Maria Stuart på samma slott. Hon var då klädd i rött, vilket bidragit till att hon ibland förväxlas med Maria den blodiga, "Bloody Mary" långt före drinken med samma namn. Men det öknamnet tillhör egentligen Maria I, Elisabets halvsyster och företrädare på tronen som dog 1558.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!