Översvämningsrisk upp till nio gånger högre

Risken för den typ av dödliga översvämningar som drabbade delar av Tyskland och Belgien tidigare i sommar är upp till nio gånger högre på grund av klimatförändringar, visar en ny studie.

Förstörda hus intill floden Ahr i Schuld i Tyskland, den 15 juli.

Förstörda hus intill floden Ahr i Schuld i Tyskland, den 15 juli.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Europa2021-08-24 07:58

Mellan den 12 och 15 juli svepte de väldiga vattenmassorna fram och spolade bort hus och vägar. Minst 190 människor omkom i västra Tyskland och närmare 40 miste livet i Belgien. I Nederländerna tvingades tusentals människor att fly sina hem.

Genom att analysera regnmängder över västra Europa har forskare från flera europeiska länder samt USA försökt bedöma i vilken utsträckning klimatförändringar har förändrat sannolikheten för sådana kraftiga regnoväder.

– Vi kommer definitivt att få mer av det här med ett varmare klimat, säger en av ledarna för forskargruppen, klimatforskaren Friederike Otto vid University of Oxford, till Reuters.

Kraftigare regn

I studien, som publiceras av World Weather Attribution (WWA), har de 39 forskarna analyserat väderdata och simulationer över Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz för att jämföra dagens klimat – som är runt 1,2 grader varmare, till stor del på grund av människans föroreningar – med hur vädret var före industrialismen.

Eftersom varmare luft kan ta upp mer fukt är sommarregnen i den drabbade regionen numera 3–19 procent kraftigare än vad de skulle ha varit utan den globala uppvärmningen, enligt forskarna.

– Den ökade risken som vi har visat på i studien är något som vi måste jobba med via översvämningshantering, att vara beredda och ha tidiga varningssystem, säger Maarten Van Aalst, chef för Röda korsets Climate Centre, rapporterar AFP.

I linje med IPCC

Sannolikheten för sådant extremväder som ledde till de förödande översvämningarna i Tyskland och Belgien beräknas ha "ökat med en faktor på mellan 1,2 och 9" enligt studien. Anledningen till att spannet i prognosen är så stort beror bland annat på brister i historiska väderrapporter. Dessutom förstördes utrustning som övervakar vattenståndet i översvämningarna.

– Studien bekräftar att global uppvärmning har spelat en stor roll i översvämningskatastrofen, säger Stefan Rahmstorf, som är oceanograf vid Potsdaminstitutet för klimatforskning (PIK) i Berlin.

– Det här är i linje med den senaste IPCC-rapporten, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!