Polen: Belarus bedriver statsterrorism

Statsterrorism, hävdar Polen om Belarus agerande i migrantkaoset vid EU:s östgräns. EU öppnar för stöd till "infrastruktur" – men fortsatt inte murar och taggtråd.

Gränsövergången där många migranter samlats i regionen Podlasien.

Gränsövergången där många migranter samlats i regionen Podlasien.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Europa2021-11-10 05:29

På en presskonferens i Warszawa vid lunchtid på onsdagen lade premiärminister Mateusz Morawiecki tydligt allt ansvar på Belarus och dess diktator.

– Det här är statsterrorism. Det är en hämnd för att vi stöttade demokratin och fria val i presidentvalet (i Belarus) i fjol. Det råder inget tvivel om att Aleksandr Lukasjenko är ansvarig, sade Morawiecki.

Intill honom stod EU:s rådsordförande Charles Michel och kallade gränskrisen för en "brutal hybridattack". Han upprepade dessutom att EU-pengar kan bli aktuella för att förstärka den polska gränsen.

– Vi måste tala om fysisk infrastruktur och hur den eventuellt kan finansieras. Det är juridiskt möjligt, sade Michel.

Inte murar?

I Bryssel betonade samtidigt EU-kommissionen på sin dagliga pressbriefing att pengar till infrastruktur inte nödvändigtvis behöver betyda pengar till murar och taggtråd – något som kommissionsordförande Ursula von der Leyen rakt ut uteslutet.

– Vår position är att EU-pengar inte ska användas till att finansiera stängsel eller taggtråd och enligt våra uppgifter har det heller inte gått dit, sade talesmannen Adalbert Jahnz.

Men han konstaterade också att EU under de senaste åren exempelvis gett pengar till bland annat övervakningssystem, vakttorn, fordon och drönare.

Merkel och Putin

Under tiden talade Tysklands förbundskansler Angela Merkel med Rysslands president Vladimir Putin i telefon, och kallade då Belarus utnyttjande av migranter för inhumant och oacceptabelt, enligt nyhetsbyråer från Berlin och Moskva. Hon bad Putin att försöka påverka den belarusiska regimen, men Putin ska ha svarat att berörda EU-länder måste lösa frågan direkt med Aleksandr Lukasjenkos styre i Minsk.

Polen har för sin del skickat ut sms-meddelanden till alla som rör sig i gränsområdet med information om att gränsen är stängd och att belarusiska myndigheter ljuger.

Premiärminister Morawiecki försvarade samtidigt Polens beslut att inte släppa fram några journalister till gränsen.

– Massmedienärvaron gör att det blir fler provokationer. Att kameror finns på plats tjänar som uppmuntran för vissa. I dag är läget så spänt att det också kan bli en konkret fara för journalisterna, sade Morawiecki, som ändå lovade att man överväger att starta ett presscenter i området.

En svensk man i 30-årsåldern greps tidigare i veckan på den polska sidan av gränsen mot Belarus misstänkt för människosmuggling, rapporterar svenska medier på plats. Utrikesdepartementet bekräftar för TT att mannen greps i måndags men kan inte uttala sig om brottsrubriceringen med hänvisning till konsulär sekretess.

– Vi känner till att en svensk man i 30-årsåldern har frihetsberövats i Polen vid gränsen till Belarus. Sverige ambassad i Warszawa står i kontakt med lokala myndigheter, säger Andrea Roempke på UD:s presstjänst till TT.

Migranter gripna

En polistalesman uppger att minst två grupper migranter under natten lyckats ta sig in i Polen i regionen Podlasien, nära staden Bialystok. Ett 50-tal personer greps av polsk polis, men enligt vissa uppgifter lyckades en del personer undkomma polisuppbådet.

– Det har inte varit någon lugn natt, sade Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak till radiostationen PR1 under dagen.

Blaszczak tillade att antalet soldater i gränsområdet är uppe i 15 000. Om de skulle spridas ut jämnt längs den 418 kilometer långa gränsen blir det en soldat var 35:e meter. Siffrorna kan jämföras med att det enligt EU-kommissionens beräkningar i tisdags hade samlats runt 2 000 migranter på den belarusiska sidan.

"Putin krisens hjärna"

Mateusz Morawiecki har pekat ut Putin som "hjärnan" bakom krisen.

– Denna attack som Lukasjenko nu genomför har planlagts i Moskva och hjärnan bakom den är president Putin, sade den polske premiärministern under ett krismöte i det polska parlamentet i tisdags.

Belarus slår ifrån sig allt ansvar för att flyktingar tar vägen genom landet i hopp om en bättre framtid i Västeuropa.

– Migrantkrisen har provocerats fram av EU och dess länder som gränsar mot Belarus, sade utrikesminister Vladimir Makej som besökte Moskva under onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Han fick medhåll av sin värd, den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som kallar hela krisen en "anti-belarusisk kampanj". Förutom EU pekade han ut västmakter inom FN, Europarådet och OSSE, där Sveriges utrikesminister Ann Linde är ordförande.

"Låter sig inte utpressas"

EU förbereder nu nya sanktioner mot Belarus. Även andra länder och flygbolag som låter migranter ta sig mot EU:s gränser kan komma att drabbas.

"Vi kommer att införa sanktioner mot alla som deltar i den riktade smugglingen av migranter", säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas i ett uttalande, och fortsatte med att varna för att Aleksandr Lukasjenko skapar en ond spiral som eskalerar och från vilken Lukasjenko själv inte kan ta sig ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!