Det är en ovanligt tuff säsong av RS-virus på flera platser. I USA har en kraftig våg av viruset lett till överfulla barnsjukhus, och i Sverige börjar man se en ökning av antalet barn som vårdas för virusinfektionen på sjukhus, med en trolig topp runt jul och nyår.
Också i Europa ser det oroväckande ut på sina håll. I Tyskland är läget så allvarligt att läkare beskriver det som en "katastrofal situation" på landets sjukhus, skriver nyhetsbyrån AP. Samtidigt som antalet barn som läggs in med RS-virus ökar så har många sjukhus brist på personal.
Barn dör
RS-virus är en infektion i luftvägarna och drabbar nästan alla barn under två år. De flesta får lindriga symptom som kan liknas vid en vanlig förkylning. Viruset täpper till luftvägarna i lungorna, vilket är särskilt farligt för små barn eftersom de har trängre luftvägar.
I Tyskland har fler barn än vanligt blivit sjuka i år. I vissa fall tvingas läkare välja mellan vilka barn som de ska lägga in på intensivvårdsavdelningen, eftersom alla inte får plats. I andra fall behöver de hänvisa sjuka barn till sjukhus i andra städer.
– Situationen är så prekär att vi ärligt måste säga att barn avlider för att vi inte kan behandla dem längre, säger Michael Sasse, överläkare på barnintensiven på universitetssjukhuset i Hannover till AP.
Tysklands sjukvårdsminister Karl Lauterbach meddelade i slutet av november att regeringen kommer att göra förändringar i regelverket för att lättare kunna flytta över sjuksköterskor till barnsjukhus. Han utlovade också 600 miljoner euro i ekonomiskt stöd till barnsjukvården i landet.
Barnsjukvård i kris
Också i Frankrike ser man en värre situation med RS-virus än tidigare år. Landets hälsodepartement gick i början av december ut och varnade för "en helt ny situation". Bakgrunden är att de höga nivåerna av RS-virus sammanfaller med en nionde våg av covid-19 och säsongsinfluensa.
De är samtliga luftvägssjukdomar, och går nu i franska medier under namnet "trippel-epidemin".
En förklaring till att RS-viruset slår så hårt just i år är att många har varit instängda de senaste åren på grund av coronapandemin, säger barnläkaren Andreas Werner, ordförande för franska Association Française de Pédiatrie Ambulatoire, till France 24.
– Den totala nivån av antikroppar har sjunkit inom befolkningen och vi betalar nu vad som kallas immunskulden.
I början av november sjösatte hälsodepartementet i Frankrike en nödplan mot RS-virus, som innebär att sjukhusen lättare ska kunna ta fram nya sjukhusplatser och kunna återkalla personal från semester.
Kris "utan motstycke"
Men det är inte nog, skriver vårdanställda i ett öppet brev publicerat av tidningen Le Monde i slutet av november. Personalen är redan utmattad efter den höga belastningen på vården under covid-19-pandemin, och påpekar att de kanske inte kommer att orka jobba året ut.
– Det är en krissituation utan motstycke, säger Andreas Werner till France 24.