Stora bränder – och säsongen har knappt börjat

Flera stora bränder rasar i södra Europa i skarp kontrast till de översvämningar som har lamslagit nordvästra delen av kontinenten de senaste veckorna. I Sydeuropa befaras att den eldfängda säsongen bara börjat.

Bränderna i Katalonien sprider stickande rök över stora områden norr om Tarragona och väster om Barcelona. Bild från i söndags.

Bränderna i Katalonien sprider stickande rök över stora områden norr om Tarragona och väster om Barcelona. Bild från i söndags.

Foto: Joan Mateu Parra/AP/TT

Europa2021-07-26 08:38

Den stekande hettan i södra Europa i kombination med kraftiga vindar driver på de bränder som rasar i Frankrike, Spanien, Italien och Grekland. I det franska bergsområdet Alaric – ungefär mittemellan Toulouse och Montpellier – arbetade omkring 1 000 personer intensivt med att försöka få kontroll på de bränder som rasat i helgen, rapporterar tidningen L'Indépendant.

Några tiotal mil söderut, i Spanien, härjar elden väster om Barcelona. Aska och rök rapporterades under helgen ha nått in i Spaniens näst största stad, skriver El Periódico.

Veritabla "grytor"

Den katalanska tidningen rapporterar också om stor oro inom regionens brandmyndigheter. Redan har 375 skogsbränder registrerats i år, varav drygt 50 i juli. Experterna El Periódico talat med säger att vindar och hetta förvandlar skogsområden till veritabla "grytor" där minsta gnista, från exempelvis åskoväder, är farligt.

I regionen Kastilien-La Mancha i den sydöstra delen av landet har ett område på över 2 500 hektar brandhärjats under helgen. Hittills har omkring 35 000 hektar eldhärjats i Spanien, men brandsäsongen har bara börjat.

I Italien har skogs- och markbränder brutit ut på Sicilien och Sardinien och orsakat omfattande förödelse, rapporterar AFP. Omkring 400 personer i regionen Oristano på Sardinien tvingades evakuera sina hem. Italien har begärt och fått förstärkning med brandbekämpningsflyg från Frankrike och Grekland.

Värmebölja på gång

I Grekland säger landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att omkring 50 bränder bekämpats det senaste dygnet och att man befara fler bränder då ytterligare en värmebölja är på intågande.

– Jag vill understryka att augusti är och förblir en svår månad. Därför är det så viktigt för oss alla, att de statliga servicefunktionerna är i högsta beredskap tills brandbekämpningsperioden är över, säger Mitsotakis.

I skarp kontrast till torkan och värmeböljorna i Sydeuropa fortsätter röjningsarbetet efter de massiva regnmängder som fallit de senaste veckorna i nordvästra Europa, från Tyskland, Schweiz och Österrike till Belgien, Nederländerna och Storbritannien. Skyfallen och översvämningarna har krävt hundratals människoliv och orsakat enorm förödelse på byggnader, fordon, vägar, broar och järnvägar.

I söndags drabbades Storbritannien av ett skyfall motsvarande en månads nederbörd i vissa områden. I London svämmade tunnelbanestationer över och bil- och bussförare blev strandade på gatorna, rapporterar BBC. Ett sjukhus tvingades evakuera omkring 100 patienter och ställa in operationer då skyfallet slog ut elen.

En helikopter släpper ner vatten i ett skogsområde i provinsen Oristano på Sardinien.
En helikopter släpper ner vatten i ett skogsområde i provinsen Oristano på Sardinien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!