Sverige skickar brandflyg till härjat Grekland

Atenbor uppmanas att hålla sig inomhus medan en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden. Sverige skickar nu två brandbekämpningsplan, som flera andra länder också gjort, till de brandhärjade länderna i södra Europa.

En helikopter släpper vatten över en skogsbrand norr om Aten.

En helikopter släpper vatten över en skogsbrand norr om Aten.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Europa2021-08-04 10:25

Över 500 brandmän, flera helikoptrar, fem brandflygplan och grekisk militär kämpar mot lågorna i den täta vegetationen på berget Parnithas sluttningar i Atens norra utkant.

Enligt nyhetsbyrån AFP är förhoppningen att man kan få elden under kontroll innan den når huvudstadens mer tätbebyggda områden.

Tiotalet hus har förstörts i lågorna i Atenförorten Varybóbi och många butiker, barer och semesterboenden ska ha fått svåra skador. Flera byar har evakuerats och motorvägen som förbinder Aten med landets norra och södra delar stängdes under en period av säkerhetsskäl.

Flera andra bränder härjar i landets södra delar. Även på ön Euboia, omkring 16 mil norr om Aten, rasar en brand som har förstört över 150 hus. Eldsflammor med en höjd på 30–40 meter har omringat ett kloster och ett tiotal byar på ön. Omkring hundra brandmän, två helikoptrar och fyra brandbekämpningsplan bekämpar bränderna.

Lokalbefolkningen evakuerades med båt från stranden, förutom tre munkar från klostret Saint David som vägrade lämna ön.

Flera döda i Turkiet

En rad EU-länder har skickat brandbekämpningsplan och annan hjälp till Grekland, Italien, Albanien och Nordmakedonien. Från Sverige skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap två vattenskopande flygplan med besättning till Grekland.

Tidigare i veckan bistod EU även Turkiet i kampen mot lågorna. Situationen är fortsatt besvärlig i landet, där de skogsbränder som nu härjat i över en vecka beskrivs som de värsta på flera generationer. Hittills har åtta människor och tusentals djur dött och tusentals människor har evakuerats. Enorma arealer av lummig grönska har förvandlats till aska och svarta, nakna trädstammar.

Man trodde sig ha säkrat Kemerkoy-kraftverket i Milas i sydvästra Turkiet – men på onsdagskvällen twittrade borgmästare Muhammet Tokat att lågorna kommit in i själva anläggningen och att den evakuerades.

Även i Bulgarien rasar mark- och skogsbränder och två skogsarbetare har dött och ett flertal hus har brunnit ner. Antalet bränder har dubblerats till 200–240 om dagen den senaste veckan, uppger räddningsledaren Nikola Nikolov för den statliga tv-kanalen BNT. Landet har gått igenom en längre värmebölja med temperaturer på uppemot 40 grader.

Ett utbränt hus på ön Euboia, omkring 16 mil norr om Aten.
Ett utbränt hus på ön Euboia, omkring 16 mil norr om Aten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!