I Frankrike anser man att virusspridningen redan är inne på sin femte vågkulmen. Smittspridningen har gått upp med över 80 procent den senaste veckan jämfört med en vecka tidigare.
– Den här femte vågen startar blixtsnabbt, sade regeringens talesperson Gabrial Attal på måndagen.
Ökningen har inte lett till förhöjt tryck på intensivvårdsavdelningar; en anledning kan vara att Frankrike införde vaccinpass redan i somras.
Tysk smittspridning
Läget i Tyskland förvärras också radikalt. Avgående förbundskansler Angela Merkel sade att regeringen och förbundsländerna "måste sätta in fler åtgärder för att mildra effekterna". Hennes kommentar sipprade ut från ett möte med konservativa partiet CDU:s ledning, skriver AFP.
Men tydligast var partikollegan Jens Spahn, vars drastiska hotbild även riktade sig mot dem som vägrar vaccinera sig – och som börjar bli en våldsam kraft i Europa.
– I slutet av den här vintern, vilket cyniskt nämns ibland, kommer så gott som alla i Tyskland vara vaccinerade, tillfrisknade eller döda, säger hälsoministern och lägger skulden på den "väldigt smittsamma deltavarianten".
Tjeckien och Slovakien meddelade att intyg om coronavaccinering krävs för tillträde till barer, restauranger och publika evenemang. I Tjeckien övervägs också att införa krisläge, för att kunna kommendera läkarstudenter till vården där militär redan hjälper till.
I Österrike har myndigheter redan tagit till än hårdare metoder: butiker, restauranger och marknader stängde på måndagen och invånare får bara lämna hemmet för gå till jobbet, köpa nödvändiga varor och träna. Nedstängningen gäller preliminärt i tio dagar.
Även Grekland införde nya restriktioner på måndagen. Munskydd är obligatoriskt på arbetsplatser, och tillträde till många lokaler kräver vaccinpass eller bevis på att man nyligen har tillfrisknat.
Våldsamma protester
Motståndet växer mot statliga beslut för att försöka stävja smittspridningen.
I helgen samlades över 35 000 demonstranter i centrala Wien i protest mot nedstängningar och planerade vaccinkrav.
I Belgiens huvudstad Bryssel deltog tiotusentals personer mot återinförda restriktioner.
Protesterna började fredligt men urartade i våldsamheter då vissa demonstranter kastade saker på polisen, som svarade med vattenkanoner och tårgas. Tre poliser och en demonstrant ska ha skadats i sammandrabbningarna, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Belgiens premiärminister Alexander de Croo förkastade våldsamheterna i protesterna och sade att våldsyttringarna var "helt oacceptabla".
Nederländernas premiärminister Mark Rutte var likasinnat ilsken på de som låg bakom våldsamheter i Rotterdam på fredagen.
– Det var rena våldshandlingar maskerade som protester, sade Rutte och kallade de ansvariga för "idioter".