På nätterna stängs kranarna av i en mängd italienska städer, som resultat av den värsta extremtorkan på 70 år.
Även Portugal befinner sig i en historiskt omfattande torka i nästan hela landet. Prognoser om regn är inte tillräckligt för att vända situationen, meddelade regeringen i samband med att en kampanj för att göra befolkningen mer sparsam med vattnet introducerades i tisdags.
I Spanien, där stora bränder rasat de senaste veckorna, kom redan i mars varningar om rekordlåga nivåer i vattenreserverna på grund av en ovanligt torr vinter.
– Det kan så klart bli riktigt allvarligt om dessa förhållanden med mindre regn och varmare väder fortsätter. Det är ovanligt att det här sker så pass tidigt på sommaren, säger Georgia Destouni, professor i hydrologi vid Stockholms universitet.
Saltvatten tränger in
För länder med kust mot det salta Medelhavet innebär torrperioder att havsvattnet tränger djupare in i grundvattnet, när det normala flödet med sötvatten som driver ut till havs förändras.
Själva krishanteringen riskerar också att försämra läget ytterligare. Dricksvatten brukar gå att ordna med lastbilsleveranser från annat håll, något som redan satts i bruk på flera håll i regionen. Men för jordbruken krävs ofta omfattande konstbevattning för att rädda skörden. Under en torka innebär den omedelbara lösningen – att pumpa mer vatten från de minskande reserverna – att sötvattenmagasinen sinar ännu mer och därför också tar in mer saltvatten. Dessutom avdunstar vattnet snabbt i det varma vädret.
– Samtidigt som man räddar situationen för stunden så skapar man större problem längre fram, säger Destouni.
Ökad vattenkonsumtion
Enligt Giuliano di Baldassarre, professor i hydrologi vid Uppsala universitet och chef för svenska Centrum för naturkatastroflära, är det extrema väderförhållandet bara en av anledningarna bakom krisen.
– I flera områden som nu drabbas har vattenkonsumtionen ökat till ohållbara nivåer under de senaste åren, säger han över telefon från ett stekhett Italien.
Vatteninfrastrukturen som införts för att kunna hantera torrperioder riskerar också att inge falsk trygghet. Vid långvariga torrperioder, som systemen inte kan väga upp för, riskerar smällarna att bli ännu hårdare. Norra Italien, som just nu är hårdast drabbat av torkan, står för en stor del av landets jordbruk. Om skördarna förstörs kommer det bli svåra ekonomiska konsekvenser för landet.
Än så länge är åtgärderna som vidtagits relativt milda, tycker Giuliano di Baldassarre. Men om torkan och hettan fortsätter över sommaren kan det komma att införas restriktioner mot att duscha mer än en gång i veckan, spekulerar han.
– Förhoppningsvis kommer detta inte att hända, kanske bara väldigt lokalt i så fall. Regnet borde komma, säger di Baldassarre, även om de närmsta veckorna ser ut att bli torra och heta i Italien.
Lösningen: Spara vatten
Både Giuliano di Baldassarre och Georgia Destouni förespråkar bättre förberedelse för de kommande extremväder som världens forskarkår varnar för i samband med klimatförändringarna. I stället för att agera reaktivt när krisen väl är här behövs en mer ansvarsfull vattenförbrukning redan innan reserverna börjar tömmas.
– Man tenderar att tänka att vatten kommer när man slår på kranen, men det kommer att komma perioder när det inte är så, säger Georgia Destouni.