Fredspristagare friad i åtal om skattefusk

Journalisten och fredspristagaren Maria Ressa och hennes nyhetssajt för grävande journalistik Rappler har friats från åtal om skattefusk. –I dag vann fakta. Sanningen segrar, sade Ressa när domen meddelats.

Journalisten och fredspristagaren Maria Ressa har friats från ett åtal om skattefusk. Arkivbild.

Journalisten och fredspristagaren Maria Ressa har friats från ett åtal om skattefusk. Arkivbild.

Foto: Aaron Favila/AP/TT

Filippinerna2023-01-18 02:19

Maria Ressa tilldelades Nobels fredspris 2021 tillsammans med den ryske journalisten och pressfrihetsaktivisten Dmitrij Muratov.

Ressa, som varit en uttalad kritiker av Filippinernas tidigare president Rodrigo Duterte och dennes kontroversiella krig mot droghandeln, har stått åtalad i flera rättsprocesser varav tre ännu inte är avgjorda.

Strax efter det att domstolen i Manila meddelat sin dom på onsdagen sade Maria Ressa utanför rättssalen att sanningen och fakta har segrat. Åtalet, som gällde att hon och nyhetssajten Rappler inte skulle ha betalat skatt på en aktieförsäljning, saknar enligt henne grund.

– De här anklagelserna var politiskt motiverade. Vi lyckades dock bevisa att Rappler inte är en skattefuskare, sade Maria Ressa.

Ger hopp

På frågan om vad den friande domen betyder för henne och Rappler svarade hon:

– Hopp. Det är vad den ger.

59-åriga Ressa har utkämpat en rad rättsliga strider gällande anklagelser som medieaktivister anser har riktats mot henne på grund av den kritik hon uttryckt mot Duterte.

Indraget tillstånd

Trots onsdagens friande dom är framtiden för nyhetssajten Rappler, som Ressa grundade för omkring tio år sedan, osäker. Sajtens bolagstillstånd drogs in i somras efter anklagelser om att den brutit "mot restriktioner för utländskt ägande i massmedia".

Filippinernas nuvarande president Ferdinand Marcos Jr sade i september att han inte kommer att blanda sig i rättsprocesserna mot Ressa.

Dutertes regering hävdade på sin tid att den inte hade något att göra med rättsprocesserna mot henne.

Fakta: Maria Ressa

Maria Ressa, född 1963 i Filippinernas huvudstad Manila, är journalist och pressfrihetsaktivist.

Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. 2012 var hon med och grundade Rappler, ett digitalt mediebolag för undersökande journalistik. Rappler har fokuserat på att granska president Rodrigo Dutertes regim och dess övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Maria Ressa tilldelades Nobels fredspris 2021. Tidigare har hon bland annat fått svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne samt Svenska Pens Tucholskypris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!