Frispråkig och kritiserad - nu lämnar presidenten

Filippinernas kontroversielle president Rodrigo Duterte lämnar politiken. Detta efter kritik och ett hot om en process i Högsta domstolen.
–Den överväldigande känslan från filippinierna är att jag inte är kvalificerad, säger Duterte.

Rodrigo Duterte fotograferad i presidentpalatset i Manila i september.

Rodrigo Duterte fotograferad i presidentpalatset i Manila i september.

Foto: Karl Alonzo/presidentstaben/AP/TT

Filippinerna2021-10-02 10:03

Så sent som i augusti tackade presidenten ja till att bli regeringspartiet PDP-Labans kandidat till vicepresidentposten i valet nästa år. Men nu backar han alltså från det och kommer i stället att lämna politiken helt när hans mandatperiod är över, rapporterar flera nyhetsbyråer.

– Den överväldigande känslan från filippinierna är att jag inte är kvalificerad, och det skulle vara ett brott mot konstitutionen att kringgå lagen, säger Duterte enligt AFP.

– I dag meddelar jag mitt uttåg ur politiken, fortsätter han.

I Filippinerna får en president bara sitta en sexårsperiod vid makten, och att Duterte ville följa upp en sådan period med att bli vicepresident har hans motståndare sagt att de tänkt bestrida i Högsta domstolen.

"Horungar" och "dåre"

Rodrigo Duterte är minst sagt kontroversiell. Hans retorik är stenhård och han har gjort sig ovän med en lång rad världsledare.

Påven har han kallat "dåre". Kritiska EU-ledare har hotats med stryk och kallats horungar. Det har han för övrigt även sagt om USA:s tidigare president Barack Obama samt Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – bland andra.

I somras hotade han de som inte ville vaccinera sig mot covid-19 med finkan.

– Vaccin, eller så kommer jag att låta fängsla dig, sade han i ett tv-tal.

Kritiserat knarkkrig

2018 pekades han, tillsammans med ledare som Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping, ut för att "kallsinnigt och hjärtlöst urholka rättigheterna för miljontals människor" av människorättsorganisationen Amnesty.

Duterte har också gjort sig känd för sina hårda tag i knarkkriget mot missbrukare och langare där tusentals uppskattas ha dödats.

– Om du känner några knarkare, döda dem, eftersom det blir för smärtsamt för deras föräldrar att göra det, sade Duterte exempelvis strax efter att han tillträtt.

Människorättsorganisationer liknar å sin sida dödandet som rena avrättningar. När Internationella brottsdomstolen (ICC) krävde en utredning av knarkkriget och anklagelser om att tiotusentals civila dödats av polisen svarade han:

– Bullshit.

Vidare har Duterte fängslat kritiker och misslyckats med löftet att utrota korruptionen. Allt det, och mycket mer, till trots har han fortfarande ett stort stöd i Filippinerna. Enligt AFP visar mätningar att han är lika populär nu som när han fick makten 2016.

Dotter kan ta över

Den frispråkige Duterte gav det oväntade beskedet under ett tal där han väntades bekräfta att han ställer upp som vicepresidentkandidat.

Han nämnde inte något om vem han föredrar ska ta över efter honom. Men många väntar sig att det blir hans dotter, politikern Sara Duterte, som gått starkt i de senaste mätningarna.

Fakta: Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte vann presidentvalet i Filippinerna i maj 2016 efter att som borgmästare i Davao ha gjort sig känd för sina hårdföra metoder mot brott och knark.

Många såg hans valseger som folkets protest mot den politiska elitens oförmåga att ta itu med landets problem.

Sedan Duterte som president givit polisen fria händer att bekämpa narkotikamissbruk med alla medel har myndigheterna medgett att polis dödat cirka 6 600 människor. Enligt Amnesty finns det bevis för att okända personer med sannolika band till polisen dödat många tusen fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!