Guvernör på tyfondrabbad ö ber presidenten om hjälp

Hundratusentals personer har gjorts hemlösa av tyfonen Rai, som i förra veckan drog in över Filippinerna och dödade minst 375 personer.

Tyfonen förstörde el- och telenätverk på flera platser i Filippinerna.

Tyfonen förstörde el- och telenätverk på flera platser i Filippinerna.

Foto: TT

Filippinerna2021-12-21 09:44

Ytterligare hundratals skadades och skolor och sjukhus förstördes. Militärer har kopplats in för att förse drabbade områden med vatten och mat.

Populära turistön Bohol är en av platserna där förödelsen är som störst. Enligt öns guvernör Arthur Yap har minst 96 personer omkommit där. Katastrofläge har utfärdats och Yap vädjar till president Rodrigo Duterte om hjälp.

– Om du inte skickar pengar till mat, så skicka hit soldater och poliser, för plundring kommer att förekomma, säger han riktat till presidenten i en intervju med radiostationen DZBB.

Flera platser har fått viktig infrastruktur förstörd av tyfonen. Under måndagen meddelade svenska utrikesdepartementet (UD) att man därför inte kunnat nå de 10–20 svenskar som befinner sig i drabbade områden.

"El- och telekommunikationer har raserats av tyfonen och det kan ta tid innan det går att få kontakt", skriver UD i ett mejl till TT.

Webbkarta över tyfonens väg.
Webbkarta över tyfonens väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!