Över 80 döda i oväder i Filippinerna

Ara Mae Canuto, 22 år, försökte fly jordskredet i Filippinerna men sveptes iväg av en flodvåg. Hennes pappa har omkommit och hennes mamma saknas efter ovädret som tagit över 80 liv. –Jag svalde jord och mina öron och näsa är fulla med lera, säger hon från sin sjukhussäng.

Kustbevakningen evakuerar människor i byn Panitan på ön Panay under tisdagen.

Kustbevakningen evakuerar människor i byn Panitan på ön Panay under tisdagen.

Foto: AP/TT

Filippinerna2022-04-13 05:53

Ara Mae Canuto var nära att drunkna när jordskredet slog till mot hennes hem i byn Pilar i centrala provinsen Leyte. Hon säger att ljudet som liknade en helikopter varnade henne.

Hon är en av många bybor som vårdas på sjukhus efter ovädret Megi som slagit hårt mot önationen. 26 personer från byn, som ligger i kommunen Abuyog, har hittats döda och 150 saknas fortfarande.

– Jag ska vara ärlig, vi väntar oss inte längre hitta några överlevande, säger Lemuel Traya, Abuyogs borgmästare.

Räddningsarbetet är dessutom "väldigt riskfyllt" eftersom bråte från krossade bostäder ligger i vattnet.

– Vi använder fiberglasbåtar och det finns stålstänger i havet så det är mycket svårt, säger Traya.

De flesta offren har hittats i just Leyte där förödelsen är stor.

På en del håll rapporteras sökarbetare gräva i massorna med sina bara händer eller med enkla spadar i sökandet efter överlevande och dödsoffer. 27 personer uppges fortfarande saknas i bosättningar runt Baybay City, där nästan 50 dödsoffer hittats.

Filippinerna är rankad som en av världens mest sårbara nationer gällande klimatförändringar och ett 20-tal stormar inträffar i snitt varje år.

Över 80 personer har hittills hittats döda efter Megi och dödstalet väntas stiga när räddningsinsatsen som nu pågår byter fokus till att ta hand om kropparna ovädret lämnat efter sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!