Tyfon förstörde 100 000 ton grödor

Supertyfonen Rai som orsakade stor förödelse i Filippinerna har drabbat landets jordbrukssektor hårt.

Tyfonen Rai orsakade stor förödelse i Filippinerna, bland annat på ön Siargao i östra delen av landet. Arkivbild.

Tyfonen Rai orsakade stor förödelse i Filippinerna, bland annat på ön Siargao i östra delen av landet. Arkivbild.

Foto: Alren Beronio/AP/TT

Filippinerna2021-12-29 01:05

Jordbruksminister William Dar säger vid en presskonferens att skadorna som ovädret orsakat kostar bönder och fiskare motsvarande en miljard kronor.

– Det har påverkat nästan 62 000 bönder och fiskare. Det totala området som påverkats är mer än 70 000 hektar. Om du översätter det till volym i livsmedel rör det sig om nästan 105 000 ton, säger han.

Värst drabbat är fiskerinäringen, följt av ris- och kokosnötsodlingar.

Ovädret, som lokalt kallas Odette, drog in över Filippinerna den 16 och 17 december, har tvingat mer än en halv miljon människor att lämna sina hem och orsakat närmare 400 dödsfall.

President Rodrigo Duterte har uppmanat social- och utvecklingsdepartementet att köpa presenningar och använda kokospalmer som fällts av tyfonen för att bygga temporära hem.

– Ge timret till folket där på (den drabbade ön) Siargao. Om man bygger ett minisågvek där så är det enkelt. Träden ligger redan där, så det borde komma ut som timmer. Kokosträd är inte rekommenderat att bygga hem med, men det är bara tillfälligt. Vi kanske kan måla dem svarta, säger presidenten enligt Philstar.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!