De här partierna slåss om makten i Finland

Tre partier slåss om makten när Finland går till val. Opinionsmätningar visar endast marginella skillnader mellan partierna – och det är omöjligt att förutspå vem som tar hem segern.

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) på valaffischer i centrala Helsingfors. Arkivbild.

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) på valaffischer i centrala Helsingfors. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Finland2023-04-02 07:47

Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna är de tre huvudsakliga huvudkonkurrenterna i söndagens val. Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, guidar genom den finländska partifloran.

.

Socialdemokraterna (SDP)

SDP är det nuvarande styrande partiet i Finland och leds av Sanna Marin som blev statsminister i december 2019.

Det finns inga nämnvärda skillnader mellan SDP och det svenska systerpartiet Socialdemokraterna – förutom vissa landsspecifika frågor som försvarsalliansen Nato. Det gick till exempel mycket snabbare för SDP att lämna tanken om alliansfrihet bakom sig än för de svenska socialdemokraterna.

Partiet vill värna den nordiska välfärdsstaten och strävar efter att garantera en dräglig tillvaro för alla medborgare, oavsett förutsättningar.

Partiet har en relativt bred väljarkår som till stor del består av medelklassen. I jämförelse med Samlingspartiet har SDP:s väljare en något lägre genomsnittlig utbildningsgrad. Partiet har en förhållandevis hög andel kvinnliga väljare.

Den starkast lysande stjärnan är Sanna Marin som partiet också byggt sin valkampanj på.

.

Samlingspartiet (Saml)

Samlingspartiet är ett liberalkonservativt politiskt parti. Ledare sedan 2016 är Petteri Orpo.

Partiet jämförs ofta med svenska Moderaterna. De två partierna ligger nära varandra i värderingar, bland annat rörande synen på ekonomin. I årets valkampanj fokuserar Samlingspartiet på nedskärningar som ska balansera statsekonomin.

Partiet är starkast i de stora städerna, och väljarkåren består till stor del av den urbana medelklassen. Ju längre söderut i Finland man kommer, desto starkare är stödet. Ofta har partiets väljare en hög utbildningsgrad. Man kan säga att partiet har den säkraste väljarkåren – de dyker upp vid valurnorna.

Samlingspartiet är också starkt mansdominerat.

Sauli Niinistö var en framträdande samlingspartist fram till att han valdes till Finlands president 2012.

.

Sannfinländarna (Sannf)

Sannfinländarna är ett nationalistiskt värdekonservativt parti som har sin grund i föregångaren Finlands landsbygdspartis agrarpopulism. Partiet leds sedan 2021 av Riikka Purra.

Partiets svenska motsvarighet kan ses som Sverigedemokraterna.

Under den långvarige partiledaren Timo Soinis ledning var partiet främlingsfientligt men månade samtidigt om att staten skulle ta hand om samhällets mindre bemedlade.

Efter att Jussi Halla-aho tog över 2017 har partiet stegvis rört sig högerut i fråga om ekonomisk politik. Under årets valkampanj är man till exempel beredd att skära i den offentliga sektorn och talar mer för privatisering. I dagens läge ligger partiet längre högerut i dessa frågor än SD.

Partiet är också kritiskt mot EU.

Sannfinländarna är mer populärt bland män och väljarkåren består till stor del av lågavlönade. Det brukar vara osäkert i vilken mån partiets väljare söker sig till valurnorna.

På senare tid har fler kvinnor sökt sig till partiet.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo under en av årets valdebatter. Arkivbild.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo under en av årets valdebatter. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!