Ekonomi och invandring hett i finländskt val

Det är extremt tätt i toppen inför dagens riksdagsval i Finland – och en stor fråga är hur nästa regering kan komma att se ut.
–Vi har inte uteslutit något partisamarbete, säger Elina Valtonen, vice ordförande för det ledande oppositionspartiet Samlingspartiet, till TT.

"Vi måste ta kontroll över de offentliga utgifterna", säger Elina Valtonen, vice ordförande för Samlingspartiet. Partiet leder i den sista opinionsundersökningen före riksdagsvalet den 2 april.

"Vi måste ta kontroll över de offentliga utgifterna", säger Elina Valtonen, vice ordförande för Samlingspartiet. Partiet leder i den sista opinionsundersökningen före riksdagsvalet den 2 april.

Foto: Jessica Gow/TT

Finland2023-04-02 06:00

Allt pekar på att dagens riksdagsval blir en strid på kniven mellan landets tre största partier. Det liberalkonservativa Samlingspartiet leder med 19,8 procent, tätt följt av nationalistiska Sannfinländarna med 19,5 procent. Och Socialdemokraterna, under ledning av statsminister Sanna Marin, ligger på tredje plats med 18,7 procent, enligt public servicebolaget Yles senaste opinionsmätning.

Vill vara ärlig

Elina Valtonen, vice partiordförande för Samlingspartiet, möter TT på ett kafé i centrala Helsingfors under en paus i den intensiva kampanjspurten.

De viktigaste frågorna för partiet kretsar kring tillståndet för den finländska ekonomin, understryker hon.

– Det absolut viktigaste är att få fart på den ekonomiska tillväxten och se till att den offentliga ekonomin stabiliseras. Något som troligtvis inte kommer att ske inom de närmaste fyra åren, men arbetet måste börja nu, säger hon.

Att under en valkampanj tala om nedskärningar i offentlig sektor kan vara riskabelt, men Elina Valtonen är inte orolig.

– Vi vill så klart vara ärliga. Och vi hade förväntat oss att även de andra partierna skulle komma med egna förslag. I tidigare valkampanjer har ju även Socialdemokraterna presenterat besparingsförslag, säger hon.

Sverige "avskräckande"

Även Sannfinländarna – vars käpphäst är invandringsfrågan och som förordar ett utträde ur EU – ser ut att kunna bli största parti i valet på söndag. På Narinkens torg i Helsingfors möter TT Teija Makkonen, en av partiets kandidater till huvudstadens stadsfullmäktige. Hon är kritisk till invandring.

– Problemet är de som kommer hit för att leva på skattebetalarnas pengar. Vår ekonomi behöver skatteintäkter för att gå runt, och det får vi bara om folk arbetar. Och vi har redan många arbetslösa i Finland, säger hon.

Sannfinländarna har ett nära samarbete med Sverigedemokraterna, vars partiledare Jimmie Åkesson nyligen besökte Helsingfors. Enligt Makkonen är Sverige med gängkriminalitet och segregation ett avskräckande exempel – vilket även SD-ledaren påpekade under besöket.

– Det finns många oroande tecken på att vi är på väg att hamna där Sverige är. Det parallellsamhälle som finns hos er finns ännu inte här. Men vi riskerar att hamna där och måste se till att det inte sker, säger hon.

Krav på hörnstenar

En allt mer brännande fråga är hur en framtida regeringsbildning kan komma att se ut. Framförallt handlar det om vilket eller vilka partier som kan tänka sig att sitta i en koalitionsregering med Sannfinländarna – om partiet skulle bli störst.

Elina Valtonen vill inte spekulera i en framtida regeringsbildning, men menar att Samlingspartiet ännu inte utesluter några samarbeten.

– Med det sagt satsar vi naturligtvis allt på att bli valets största parti. Och något vi med säkerhet kan säga är att om vi skulle gå med i en regeringskoalition – i vilken form den än skulle vara – så krävs ett antal hörnstenar i överenskommelsen, säger hon och förtydligar:

– Finland måste förbli medlem av EU och vi ska fortsätta att vara ett öppet samhälle för människor från andra länder. Vi behöver en betydande arbetskraftsinvandring i form av utbildade människor, det måste stå i fokus för nästa regering.

Fakta: Finländska riksdagsvalet

De finländska väljarna går till riksdagsval den 2 april.

Enligt public servicekanalen Yles senaste opinionsmätning leder Samlingspartiet med 19,8 procent. På andra plats finns Sannfinländarna, med 19,5 procent. Socialdemokraterna placerar sig på tredje plats med 18,7 procent.

Ledaren för det parti som får flest röster brukar också traditionellt bli statsminister. Landet har en tradition av majoritetsregeringar.

Nuvarande regering består av Socialdemokraterna, Centern, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!