"En svagare statsminister hade redan fallit"

Anklagelser om droganvändning, bristande omdöme och otrohetsspekulationer – några av ingredienserna i veckans uppståndelse kring den finländska statsministern. Men vilka följder kan man vänta sig för den annars omåttligt populära Sanna Marin?

Det har blåst hårt kring Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin den senaste veckan. Arkivbild.

Det har blåst hårt kring Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin den senaste veckan. Arkivbild.

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Finland2022-08-27 07:34

Marins förtroendesiffror är höga, och hon är osedvanligt omtyckt. Det säger Anu Koivunen som är medieforskare vid Åbo universitet.

– Att Marin är så populär inom sitt eget parti men också så populär att inte de övriga partierna är villiga att kritisera henne, gör att hon inte – åtminstone hittills – behövt fundera på att avgå, säger hon och fortsätter:

– Jag tror nog att man kan säga att en svagare politiker redan skulle ha fallit.

Krisledare

Det finländska folket har lärt känna Sanna Marin som en krisledare, säger Koivunen. Marin blev statsminister i slutet av 2019 och är fortfarande landets yngsta statsminister genom tiderna.

– Vi såg en mycket sammanbiten, saklig och kompetent person som höll i presskonferenser under coronapandemin och som nu har stått vid presidentens och utrikesministerns sida och lett landets Nato-ansökan, säger Koivunen.

Men under den senaste veckan har bilden av statsministern sargats av en jättelik medieuppståndelse som startade med en läckt video där statsministern syns festa med sina vänner.

Medierna tog genast fasta på ett ord som någon påstås ha ropat i bakgrunden: "mjölgänget", eller "pulvergänget", som tolkades som en anspelning på kokain. Huruvida det faktiskt var det som sades är dock oklart.

Även om Marin nekade till att ha använt droger restes krav på att hon skulle drogtesta sig, vilket hon också gjorde. Några dagar senare kom resultatet, som var negativt.

– Jag själv anser att det var på väldigt lösa grunder som hela det finländska mediefältet ramade in det hela som en potentiell drogskandal. Det skrevs rubriker som kastade en skugga, säger Koivunen.

– Det tycker jag var ett övertramp.

Från anonym till festbrud

När provresultatet kom hade nästa video på statsministern redan dykt upp. I den ses hon dansa närgånget med den finländske artisten Olavi Uusivirta på en nattklubb i Helsingfors. Klippet ledde till omedelbara spekulationer om en eventuell relation mellan de två, något som de båda bestrider.

Ytterligare en smäll kom i tisdags, då Marin bad om ursäkt för en ny bild.

På bilden poserar två lättklädda kvinnor som kysser varandra. Samtidigt håller de upp en skylt där det står "Finland". Bilden är tagen i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo.

Koivunen menar att det i början av Marins statsministerperiod spekulerades mycket kring vem Marin egentligen är. Den mest privata detaljen som kom fram var att hon gillar att städa.

Enligt Koivunen kopplades Marin och fest ihop för första gången när hon i fjol ordnade en tillställning för kulturbranschen, som under pandemin gått på knäna. Kring nyår "åkte hon fast" för att hon fortsatte att vistas på en restaurang efter att hon fått besked om att en ministerkollega hon umgåtts med hade smittats av covid-19.

Misstroendevotum?

Koivunen säger att hon inte kan kommentera om Marin har förlorat sitt politiska kapital, men konstaterar att regeringspartierna – Marins eget parti Socialdemokraterna (SDP), Vänsterförbundet, De gröna, Centern och Svenska folkpartiet – har uttryckt sitt stöd för henne.

Vilka slags politiska följder uppståndelsen kring Marin kommer få är svårt att förutse. Men nästa vecka inleds budgetförhandlingarna, och i högeroppositionen puttrar det bland Sannfinländarna.

– Sannfinländarna försöker utnyttja situationen och överväger misstroendevotum. De försöker skapa en politisk debatt, säger Koivunen.

Svår vecka

Under de gångna dagarna har en märkbart uppriven Marin flera gånger fått försvara sig inför mediernas frågor. Med gråten i halsen stod hon på torget i Lahtis och höll tal i samband med SDP:s partilednings sommarmöte.

– Den här veckan har inte varit lätt. Den har varit svår. Men jag vill tro på att folk ser till det jobb vi gör, inte vad vi gör på fritiden, sade Marin medan hennes röst brast.

Fakta: Sanna Marin

Statsminister i Finland sedan december 2019.

Är 36 år.

Är gift med Markus Räikkönen och har en dotter född 2018.

Blev invald i riksdagen för första gången 2015 för Socialdemokraterna.

Var trafik- och kommunikationsminister i Antti Rinnes (SDP) regering 2019.

Stadsfullmäktigeledamot i Tammerfors. Åren 2013–2017 var hon även ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige.

Är Finlands tredje kvinnliga statsminister och den yngsta statsministern i Finlands historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!