Ekonomin kan bli det största problemet under förhandlingarna, konstaterade Orpo när han presenterade de aktuella partierna på torsdagen. Göran Djupsund, professor emeritus vid Åbo Akademi, tror att det är ett sätt att rikta strålkastarljuset från de andra – mer känsliga – frågorna.
– Det är kanske strategiskt för honom att säga så, men jag tycker inte att det är den stora frågan, säger han.
Djupsund ser fyra knäckfrågor för förhandlingarna. Ekonomin är den ena.
– Men med den här konstellationen förstår jag inte varför det skulle vara en så stor fråga. Under hela valkampanjen har de ekonomiska frågorna inte varit ett stridsäpple mellan de här fyra partierna.
Sannfinländarna emot
Djupsund hänvisar till Finlands näringsliv som har satt upp tre viktiga punkter för att rädda landets ekonomi – det som Samlingspartiet gick till val på. För det första får man inte tumma på den gröna omställningen. För det andra finns det ett behov av arbetskraftsinvandring, inte enbart högkvalificerad arbetskraft, utan även andra områden som till exempel vården och turismbranschen, enligt Djupsund.
Den tredje punkten är en positiv inställning till EU-politiken.
– Inom alla dessa tre frågor har Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna under kampanjen varit ganska enstämmigt positiva, medan Sannfinländarna har varit hårt emot alla de här punkterna.
Kan bli luddig kompromiss
Djupsund ställer sig frågande om Orpo har lyssnat på näringslivet. Han tror att Orpo anser sig vara kapabel till att få med Sannfinländarna på det gemensamma tåget.
– Där har jag svårt att se att man får till stånd en kompromiss som är konkret. Risken är att man blir så allmän i formuleringarna att det inte blir någon verkstad.
Däremot har Orpo ett ess i rockärmen – att sätta press på Sannfinländarna, enligt Djupsund. Om det inte går att kompromissa kan "han ringa Socialdemokraterna".
– Får Orpo inte de här frågorna i mål innan slutet på maj har det skitit sig. Då hjälper det inte att förhandla längre. Då måste han börja söka andra lösningar, säger Djupsund och fortsätter:
– Min farhåga är att han får ihop det men med hjälp av så luddiga kompromisskrivningar att man inte vet vad de är.