Expert om gasläckan: Ryssland har kapacitet

Finländska myndigheter tror att Ryssland står bakom sabotaget på gasledningen i Finska viken, enligt medieuppgifter. –Om det nu är Ryssland som ligger bakom har de gått bortom hybridpåverkan, säger konfliktforskaren Marco Nilsson.

Marco Nilsson, docent i statsvetenskap vid högskolan i Jönköping. Arkivbild.

Marco Nilsson, docent i statsvetenskap vid högskolan i Jönköping. Arkivbild.

Foto: Maria Jacobsson/TT

Finland2023-10-10 19:06

Nu handlar det om förstörelse.

– Det handlar inte längre om till exempel cyberattacker, utan om att förstöra energiinfrastruktur. Det är det som är den farliga eskaleringen, säger Marco Nilsson som är docent i statsvetenskap vid högskolan i Jönköping.

Finländska myndigheter gick på tisdagen ut med information om en läcka som i söndags uppdagades på en gasledning mellan Finland och Estland. Både Finlands president och statsminister konstaterade att det är troligt att skadan är ett resultat av "yttre påverkan".

Marco Nilsson framhåller att det inte är fastställt vem som ligger bakom sabotaget och att man får invänta utredningen. Men ända sedan Finland gick med i Nato har man väntat på en rysk reaktion.

– Om man tänker på Rysslands möjliga inblandning så finns det mycket rysk trafik i området. De har haft möjlighet och kapacitet.

Förutom att det kan handla om en signal riktad mot Finland kan den också vara riktad mot Nato: att Ryssland har kapacitet att skada ett Natolands energiinfrastruktur och att man är beredd att eskalera.

– Möjligtvis vill man avskräcka Natoländerna från att stötta Ukraina, säger Marco Nilsson.

Finlands statsminister Petteri Orpo sade på tisdagen att landet inte har höjt sin militära beredskap, däremot på andra områden.

– Man vill inte ge Ryssland en anledning att säga att det är Natoländerna som eskalerar i onödan, säger Marco Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!