Finland stänger gränsen mot Ryssland igen

Finland har beslutat att återigen stänga alla gränsövergångar mot Ryssland. Det uppger inrikesminister Mari Rantanen under en presskonferens.

Bilar vid gränsövergången i Vaalimaa i onsdags. Nu stängs den igen, meddelar Finlands regering. Arkivbild.

Bilar vid gränsövergången i Vaalimaa i onsdags. Nu stängs den igen, meddelar Finlands regering. Arkivbild.

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Finland2023-12-14 19:42

Två gränsövergångar, i Vaalimaa och Niirala, öppnade på onsdagen medan de övriga fortsatte att hålla stängt. Före öppningen varnade den finländska regeringen för att de kunde stängas igen om de ryska provokationerna fortsatte – vilket myndigheterna nu anser att de har gjort.

– Jag betonar att det är nödvändigt att stänga den östra gränsen helt och hållet igen för att kontrollera gränssituationen, sade Rantanen under presskonferensen.

Gränsen stängs på fredagen klockan 20 och hålls stängd fram till den 14 januari. Även luft- och vattentrafiken över östgränsen avbryts.

Det var i slutet av november som regeringen beslutade att stänga hela östgränsen för att få slut på den våg av asylsökanden som kom från Ryssland. Flera hundra asylsökande hade då under några veckor tagit sig till övergångarna, många av dem på cykel.

De finländska myndigheterna ansåg att den ryska regimen låg bakom, i ett försök att överväldiga Natos yttre gräns, och beslutade med hänvisning till hot mot landets säkerhet att stänga gränsstationerna fram till åtminstone den 13 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!