Finländare varnas för ryska påverkansförsök

Den allt livligare Natodebatten i Finland gör att säkerhetspolisen nu varnar för ryska påverkansförsök.

Den finländska säkerhetspolisen varnar för ryska påverkansförsök. Arkivbild.

Den finländska säkerhetspolisen varnar för ryska påverkansförsök. Arkivbild.

Foto: David Goldman/AP/TT

Finland2022-03-29 16:08

”Hela det finländska samhället bör förbereda sig på olika åtgärder där Ryssland försöker påverka vår beslutsprocess i Natofrågan. Det är myndigheternas uppgift att se till att det går att debattera öppet utan att behöva vara rädd och att säkerställa att utomstående inte kommer åt att påverka Finlands säkerhetspolitiska avgöranden”, säger Antti Pelttari, chef för Skyddspolisen, motsvarigheten till Säpo, i ett pressmeddelande.

När Skyddspolisen presenterade sin årsrapport på tisdagen pekades bredspektrig påverkan, det vill säga hybridpåverkan, och olaglig underrättelseverksamhet ut som de största hoten mot den nationella säkerheten.

I pressmeddelandet sägs att det sannolikt kommer att synas i de ryska påverkansförsöken att Natodebatten blivit livligare i Finland, även om de ryska resurserna just nu är riktade mot Ukraina.

Men situationen kan förändras mycket snabbt.

”Skyddspolisens bedömning är att Ryssland sannolikt kommer att utvidga sina cyber- och informationsoperationer från Ukraina västerut. Därför är det troligt att också insatserna mot Finland kommer att öka under de kommande månaderna”, säger Antti Pelttari.

Överbelastningsattacker mot företag beskrivs som vardag, men i nuläget har också hotet om allvarligare fientligt sinnade cyberattacker ökat. Företag uppmanas därför att se till att exempelvis styrelektroniken för energidistribution och annan kritisk infrastruktur inte går att komma åt direkt på det öppna nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!