Mustajärvi får stöd av partikamraten Johannes Yrttiaho.
De två motiverar detta med tveksamhet till kärnvapen på finländsk mark, och vill att ett medlemskap ska villkoras för att godkännas. Finland ska vara kärnvapenfritt, och utländska styrkor samt Natoanläggningar ska permanent inte få stationeras på finländsk mark, anser de.
I det betänkande som lagts fram av utrikesutskottet finns inga villkor för ett finländskt medlemskap.
– Något kärnvapenparaply existerar inte, men kärnvapen gör det. Och de är ett existentiellt hot mot oss, sade Yrttiaho när riksdagen på tisdagen debatterade saken.
– Jag anser det största problemet med medlemskap är att Finland avstår från att vara kärnvapenfritt, avslutade han sitt inlägg.
Ano Turtiainen (Makten tillhör folket) ansluter sig till deras ståndpunkt.
"Nära målsnöret"
Finlands grundläggande inställning till kärnvapen kommer inte att påverkas av Natoavtalet, enligt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Försvarsminister Antti Kaikkonen (Centern) konstaterade i debatten att riksdagen i stort är enig, men att det alltid finns olika åsikter.
– Det hör en demokrati till, sade Kaikkonen och tillade:
– Och ingen prackar på oss kärnvapen.
Kaikkonen konstaterade att man är nära målsnöret när det gäller medlemskapet.
– Jag ser att vi uppfyller kriterierna. Finskt och svenskt medlemskap stärker Nato.
"Aldrig mer ensamma"
Flera av riksdagsledamöterna från Samlingspartiet och Centern betonade grunden för sitt ja till ett Natomedlemskap: att Finland aldrig mer ska behöva stå ensamt vid en rysk aggression.
– Jag kommer rösta ja, med motiveringen att vi aldrig länge ska vara ensamma. Som tur är kan vi välja våra vänner, men inte våra grannar.
– Jag hoppas dock att vår granne Sverige kan gå med tillsammans med oss. Men som det står klart måste vi garantera vår egen säkerhet: Vi har 1 300 kilometer gräns mot Ryssland, sade Timo Heinonen (Samlingspartiet).
Omröstningen kommer att hållas på onsdag.
President Sauli Niinistö har sagt att han är beredd att skriva under Natoavtalet så fort riksdagen har godkänt detta. Om ingen hade protesterat emot betänkandet, skulle riksdagen ha kunnat klubba igenom det omedelbart.
Efter att Niinistö skrivit under krävs också att Turkiet och Ungern ratificerar Finlands medlemskap.