Finsk politiker ertappad med att ha klottrat

Helsingfors biträdande borgmästare har tagits på bar gärning när han klottrade på en betongvägg, rapporterar Svenska Yle. Nu riskerar politikern böter eller ett kortare fängelsestraff.

Paavo Arhinmäki, tidigare finländsk minister. Arkivbild.

Paavo Arhinmäki, tidigare finländsk minister. Arkivbild.

Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva-TT

Finland2023-06-27 18:44

Paavo Arhinmäki, som bland annat är före detta finländsk kultur- och idrottsminister, upptäcktes när han och en annan person målade graffiti på en vägg vid ett tågspår utanför Helsingfors på midsommarafton.

Enligt polisen utreds Arhinmäki nu för skadegörelse, och han har själv erkänt brott.

– Jag har gjort mig skyldig till ett brott och kommer att bära ansvaret, säger han till Yle.

Polisen utreder också ifall brottet ska rubriceras som störande av trafik, vilket är ett brott som kan ge upp till sex månaders fängelse. Enligt polisen stoppades tågtrafiken på banan i tio minuter, eftersom det är förbjudet att beträda spåret.

Paavo Arhinmäki är biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn i Helsingfors, och är före detta partiledare för Vänsterförbundet. Trots att han misstänks för brott har Arhinmäki fortfarande förtroende i sin partigrupp.

– Vi har fullt förtroende för honom och stöder honom som biträdande borgmästare också efter det här, säger Mia Haglund, ordförande för Vänsterförbundets fullmäktigegrupp.

I målningen fanns texten ”world domination and great career moves”, som betyder ”världsherravälde och lysande karriärsdrag”. Arhinmäkis grafitti har nu målats över – till en kostnad av cirka 3 500 euro, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!