Finsk toppolitiker frias för hets mot folkgrupp

Toppolitikern Päivi Räsänen som stått anklagad för hets mot folkgrupp för sina uttalanden om homosexuella frias av Helsingfors tingsrätt. –Jag måste säga att jag själv är mycket glad, mycket lättad över beslutet, säger Räsänen efter domen, enligt Svenska Yle.

Finlands tidigare inrikesminister frias för hets mot folkgrupp. Arkivbild.

Finlands tidigare inrikesminister frias för hets mot folkgrupp. Arkivbild.

Foto: David Goldman/AP/TT

Finland2022-03-30 14:09

Riksdagsledamoten Päivi Räsänen, som tidigare varit inrikesminister och partiledare för Kristdemokraterna, friades under tisdagen.

Hon ska bland annat ha uttryckt att homosexuella handlingar är syndiga och att homosexualitet är en avvikelse och en utvecklingsstörning. Tingsrätten anser att hennes uttalanden kan anses vara kränkande men att de faller inom yttrandefrihetens ramar och inte är tillräckligt för en fällande dom.

– Jag hade varit verkligt överraskad och också chockad om beslutet varit annorlunda. Jag misstänkte inte själv för ett ögonblick att jag i texterna eller uttalandena i åtalet skulle ha gjort mig skyldig till något olagligt, säger Räsänen.

Räsänen stod åtalad i tre fall av hets mot folkgrupp, för uttalanden i radio och på Twitter 2019 och gällande en pamflett som publicerades av Lutherstiftelsen 2004. Hon frias på samtliga punkter.

Oscar Ohlis, styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland som driver sexuella minoriteters rättigheter, säger till Yle att utfallet var "överraskande".

– Ganska överraskande var nog att man såg mellan fingrarna på det här sättet. Det har ändå varit ganska tydligt det hon sagt under många års tid. Det har varit nedvärderande mot oss som tillhör en sexuell minoritet, säger Ohlis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!