"Davids slunga" beskrivs som ett världsledande system för att stoppa anfall med kryssningsrobotar av olika slag, liksom flygplan och drönare. Det har tagits fram av Israel och USA.
Israels försvarsdepartement framhåller i ett pressmeddelande att systemet visat sina förmågor i det pågående kriget mot palestinska Hamas.
För Natos och Finlands del antas affären handla om att förstärka försvaret österut mot Ryssland. Israel har tidigare fått kritik för att inte förse Ukraina med militär hjälp, då man inte velat äventyra relationerna med Ryssland.
Ifrågasatt affär
Affären, som värderas till 317 miljoner euro (3,7 miljarder kronor), har vållat viss debatt i Finland. Vänsterförbundets riksdagsgrupp har ifrågasatt att Finland köper vapen från Israel. Partiledaren Li Andersson vill stoppa vapenimport från "länder som systematiskt trampar på mänskliga rättigheter".
Finland har köpt in centrala vapensystem från Israel de senaste åren, bland annat pansar- och luftvärn samt drönare. "Davids slunga" hör till ett av de allra viktigaste vapenköpen och är av "kritisk betydelse" för Finlands försvar, enligt försvarsminister Antti Häkkänen.
– Det här systemet avsett för luftförsvar på hög höjd är det bästa av system, och vi ser direkt från kriget i Ukraina att Finland behöver ett sådant, sade han till Helsingin Sanomat i oktober.
"Av världsklass"
Systemet anses fylla ett tomrum då Finlands luftförsvar hittills saknat ett dylikt som verkar på hög höjd. Det är "modernt, effektivt, kostnadseffektivt och av världsklass", enligt överste Mikko Mäntynen inom det markbaserade luftförsvaret som HS refererar till.
Service och reservdelar ingår i köpeavtalet, vilket av Finland ses som ytterligare en trygghet.
Samarbetet kring försvarsmateriel påverkar inte Finlands ställningstaganden vad gäller kriget mellan Israel och Hamas, bedyrar försvarsministern. Vid en FN-omröstning om eldupphör nyligen var Finland ett av de länder som avstod från att rösta.