Kreml hotar med "militärtekniska" motåtgärder

Ryssland ser ett finländskt Natomedlemskap som ett hot, meddelar Kreml. Landet kommer att vidta "militärtekniska" motåtgärder om Finland ansluter sig till försvarsalliansen, enligt talespersonen Dmitrij Peskov. Men från Nato kommer bara positiva reaktioner.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov tittar på medan president Vladimir Putin talar via länk under en pressträff. Arkivbild.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov tittar på medan president Vladimir Putin talar via länk under en pressträff. Arkivbild.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Finland2022-05-12 10:02

Ryssland har upprepade gånger varnat Sverige och Finland för konsekvenser om de två länderna skulle ansluta sig till försvarsalliansen. Några timmar efter att Finland meddelat att landet utan dröjsmål måste ansöka om ett medlemskap i Nato kom Rysslands reaktion.

Kreml säger att en finländsk anslutning till Nato "definitivt" skulle utgöra ett hot mot Ryssland.

"Utvidgningen av Nato och alliansens närmande till våra gränser gör inte världen och vår kontinent mer stabil och säker", säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov på en presskonferens, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryska utrikesdepartementet skriver att ett finländskt Natomedlemskap kommer att orsaka "allvarlig skada" i de två ländernas relation.

"Ryssland måste vidta militärtekniska och andra motåtgärder för att mildra de hot mot landets nationella säkerhet som uppstår i det här sammanhanget", skriver departementet i ett uttalande.

Vad för åtgärder Ryssland skulle kunna ta mot grannlandet ger Peskov inga svar på men säger att saken nu ska analyseras.

– Allt kommer att bero på hur den ytterligare utvidgningsprocessen (av Nato) går, hur mycket den militära infrastrukturen kommer att växa mot våra gränser, säger Peskov.

Haavisto: Hoten skrämmer inte

Finlands Utrikesminister Pekka Haavisto är inte orolig för de hot som har uttalats i Kreml under torsdagen. Men självklart måste man följa utvecklingen noggrant, säger han till TT.

– Jag tror att det är väldigt klart att Kreml reagerade så som de är tvungna att göra när de ser vad som är på gång i Finland och Sverige. Jag tror inte det finns något speciellt hot där. De har sagt att de måste reagera när Nato rör sig närmare mot deras gräns.

Haavisto säger även att Finland kommer att jobba för att hålla relationen vid gränsen vänlig.

Stoltenberg: "Varmt välkomna"

Det var under onsdagsmorgonen som president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin kom med det väntade beskedet.

"Om Finland bestämmer sig för att ansöka kommer de att önskas varmt välkomna i Nato och ansökningsprocessen kommer att ske raskt och smidigt", säger Natochefen Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Finland är en av försvarsalliansens närmaste allierade och en viktig bidragsgivare till den europeisk-atlantiska säkerheten, enligt Stoltenberg.

"Jag är enig med president Niinistö och statsminister Marin om att ett Natomedlemskap både kommer att stärka Nato och Finlands säkerhet. Ett finländskt medlemskap visar att Natos dörr står öppen och att Finland bestämmer över sin egen framtid", fortsätter Stoltenberg.

Stöds av Zelenskyj

Niinistö har i ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berättat om Natoplanerna och fått hans "fulla stöd", skriver Niinistö på Twitter.

Och Finland välkomnas även in i försvarsalliansen av land efter land i Nato.

I ett första uttalande från USA säger försvarsdepartementet Pentagons talesperson John Kirby att Finland och Sverige "må vara små, men har mycket kraft".

– Vladimir Putin ville inte ha ett starkt Nato på sin västra flank. Men det får han nu, säger han vidare.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skriver på Twitter att han "välkomnar Finlands beslut" och uppger att han i telefon har gett Niinistö Tysklands fulla stöd.

"Starkt besked från Finlands president och statsminister. Danmark kommer givetvis att hjärtligt välkomna Finland i Nato", skriver statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande publicerat på Twitter.

"Danmark kommer att göra allt för en snabb ansökningsprocess efter den formella ansökan."

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar beskedet "historiskt" och att det stärker den nordiska säkerheten och Nato. Han säger att Norge för en nära diskussion med Island och Danmark om att eventuellt stödja Finlands säkerhet innan landet formellt gått med i Nato.

– Det är vi öppna för. Vi kommer att återkomma till det när en formell ansökan föreligger, säger han till NTB.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett tal i Finlands riksdag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett tal i Finlands riksdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!