Marin lovar mer stöd till Ukraina

Kriget i Ukraina står i fokus i Finlands statsminister Sanna Marins nyårshälsning, där hon lovar fortsatt hjälp "så länge de behöver".

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Finland2022-12-31 02:36

"Vi ska hjälpa ukrainarna så länge de behöver vår hjälp. Ryssland kommer inte att vinna sitt krig", skriver Marin.

Hon säger att ukrainarna antagligen för alltid kommer att minnas finländarnas stöd, "precis som vi kommer ihåg den hjälp vi fick under krigen", och fortsätter:

"Finland har tagit emot ukrainska krigsflyktingar och stött Ukraina med humanitärt bistånd, skyddsutrustning och försvarsmateriel, bland annat tunga vapen. Inför den hårda vintern har vi bidragit med kunnande i och utrustning för vinterkrigföring."

Hon konstaterar att finländare också drabbas av kriget, genom höjda elpriser och skenande inflation och medger att det var ett misstag att tro att man kunde skapa stabilitet tillsammans med Ryssland, bland annat genom energihandeln.

Nu använder Ryssland i stället det som ett vapen och Finland och Europa måste bryta sig bort från "beroendeförhållandet som gör oss sårbara" och att insatserna för att avstå från rysk energi måste fortsätta.

När Sanna Marin blickar framåt är det mot Natomedlemskap och vårens riksdagsval, men också mot ett ökat samarbete med framför allt övriga Europa.

"Vi måste stärka vårt strategiska oberoende, det vill säga självförsörjningsgraden, resiliensen och partnerskapen i synnerhet med andra demokratiska stater", skriver Finlands statsminister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!