Efter ett nästan fyra timmar långt partimöte på lördagen väntades ett besked i regeringsfrågan från Svenska folkpartiet (SFP).
Men det blev varken bu eller bä.
– Vi vill fortsätta försöka få till stånd en gemensam regering, sade partiledaren Anna-Maja Henriksson inför ett pressuppbåd och meddelade att partiet inte går med på alla delar av det avtal som ligger på bordet.
Därmed får Petteri Orpo, ledare för Samlingspartiet och den som vill bli statsminister, vänta med att knyta ihop regeringssäcken.
– Förhandlingarna fortsätter på måndag, säger Orpo på en presskonferens, men är trots allt optimistisk.
– Det här är den typen av saker som grämer alla, men så är det när man behöver hitta kompromisser och gemensamma linjer. Det är vår skyldighet för att lösa de stora utmaningar Finland står inför.
Påminner om Tidöavtalet
Samlingspartiet blev störst i valet den 2 april och Orpo har i förhandlingarna försökt ena tre andra partier – Sannfinländarna (Sannf), Kristdemokraterna och SFP – och det är bara SFP som inte har gett grönt ljus ännu.
Det finlandssvenska och liberala partiet har behövt ta ställning till flera svåra kompromisser, där högerpopulistiska och konservativa Sannfinländarna har varit av diametralt motsatt åsikt. Det handlar framför allt om invandring och klimatrelaterade frågor.
Den plattform de andra tre partierna har enats om påminner i mångt och mycket om det så kallade Tidöavtalet som regeringsbildningen i Sverige bygger på, enligt uppgifter till Yle. Det uppges bland annat innebära en rejäl skärpning av invandringspolitiken.
Vill prata invandring
Sannfinländarnas ledare Riikka Purra gjorde inför SFP:s besked gällande att förhandlingarna redan har kommit till vägs ände. Men SFP:s partiledare Henriksson sade vid sin pressträff att hon inte uppfattar det som att de andra partierna har ställt ultimatum.
– Vi har framfört våra åsikter på flera punkter och de vill vi diskutera vidare, säger hon.
I den klimatpolitiska delen har man nått mer utav en samsyn, enligt SFP-ledaren. Däremot vill det liberala partiet fortsätta att diskutera invandringspolitiken. Anna-Maja Henriksson nämner att det bland annat handlar om människorättsfrågor.