Ny rasismanklagelse mot Finlands regering

Anklagelserna om rasism i den nytillträdda finländska regeringen fortsätter att hagla tätt. Den här gången riktar sig anklagelserna mot den nya näringsministern Wille Rydman – som tog över när den tidigare tvingats avgå till följd av anklagelser om kopplingar till högerextremism.

Samlingspartiets Petteri Orpos regering tillträdde den 20 juni. Arkivbild.

Samlingspartiets Petteri Orpos regering tillträdde den 20 juni. Arkivbild.

Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/AP/TT

Finland2023-07-27 20:33

Det rör sig om meddelanden med rasistiska inslag som Sannfinländaren Rydman skickat 2016 till sin dåvarande flickvän och som tidningen Helsingin Sanomat tagit del av.

I en diskussion som handlar om att plantera en rabatt nämner flickvännen att hon vill ha liljekonvalj, varpå Rydman svarar att han inte rekommenderar det och liknar blomman med somalier som något som "sprider sig hänsynslöst".

I ett annat meddelande skriver han att han "hellre skulle förbjuda dem som bär slöjor än slöjorna".

Vid tidpunkten för att meddelandena skickades var Rydman en 30-årig riksdagsledamot för Samlingspartiet (motsvarande svenska Moderaterna), medlem i grundlagsutskottet och förvaltningsutskottet, satt i Helsingfors fullmäktige och hade flera andra förtroendeuppdrag.

Rydman har inte kommenterat uppgifterna till Helsingin Sanomat, men skriver på Twitter, numera X, att han inte kommer att uttala sig om privata meddelanden som skickats för flera år sedan.

Finansministern och Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra – som det också stormar hårt kring gällande rasism – säger till Yle att meddelandena är olämpliga men var en privat diskussion vid tillfället.

”En politiker är en offentlig person, men han har också sin privata krets”, skriver Purra till Yle.

Fakta: Regeringen Orpo

Finlands högerregering, med den samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo i spetsen, tillträdde den 20 juni.

Regeringen består av borgerliga Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna, och småpartierna Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringens övergripande mål är bland annat att skapa nya jobb, strama åt invandringen och ordna upp landets finanser.


Fakta: Skandalerna som skakat regeringen

Tio dagar efter att Petteri Orpos regering tillträtt avgick Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junnila efter anklagelser om kopplingar till högerextremism. Dessutom framkom oklarheter om hans utbildning och påstådda företagsverksamhet.

Strax därefter anklagades ett par av Junnilas partikollegor, bland annat inrikesminister Mari Rantanen, för att tro på en högerextrem konspiration som går ut på föreställningen om att ett medvetet "befolkningsutbyte" pågår.

Kort därpå gjorde Sannfinländarna ett nytt – kontroversiellt – val av näringsminister, eftersom Wille Rydman, tidigare samlingspartist, bara för ett år sedan anklagades för upprepade fall av sexuella trakasserier och olämpligt beteende mot minderåriga flickor.

Riktigt hårt har det stormat kring regeringen efter att finansministern och Sannfinländarnas Riikka Purras gamla rasistiska bloggtexter publicerades. Efter påtryckningar tvingades hon be om ursäkt för texterna – och alla regeringspartier skrev under ett uttalande om nolltolerans mot rasism. Hela oppositionen kräver en förtroendeomröstning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!