De finländska regeringspartierna kallar sitt framförhandlade program för "Ett starkt och engagerat Finland".
Partierna ska genomföra målen i landets klimatlag och vill att landet ska bli ledande inom vätgassatsningar. Den så kallade distributionsskyldigheten – där företag som distribuerar drivmedel är skyldiga att leverera en minimiandel förnyelsebara drivmedel – blir kvar, men med sänkta krav än tidigare regeringens plan. I stället för 31 procent 2027 höjs kravet stegvis till 22,5 procent. Om det leder till höjda priser vid pumpen så ska bränsleskatten sänkas.
Karensdag införs
Arbetsgivare ska inte behöva betala lön för första sjukdagen – i princip en karensdag – det blir lättare att säga upp personal och inkomstskatten ska sänkas, skriver Svenska Yle. Bostadsbidrag blir inte möjligt att få för dem som äger sin bostad.
Den som föds de kommande åren kan kanske komma att glädjas av en statlig slant att investera.
"Regeringen utreder möjligheten att införa ett aktiesparkonto för nyfödda, till vilket staten donerar en första investering till varje nyfött finländskt barn som en del av moderskapsförpackningen", står det i programmet.
Starkare öl – kanske vin
Starkare öl – 8 procent från dagens 5,5 – ska få säljas i livsmedelsbutiker och frågan om ännu starkare dryck – upp till 15 procent – också ska få göra det ska utredas.
"Regeringen reformerar alkoholpolitiken i europeisk riktning på ett ansvarsfullt sätt och fortsätter den totalreform av alkohollagen som gjordes 2018", skriver man i programmet.
Regeringen tycker att mer kärnkraft behövs, och kommer att godkänna alla ansökningar som uppfyller kriterierna. Partierna vill även förenkla tillståndsprocessen för vindkraft, men vill samtidigt införa nya skyldigheter på bolagen för att "öka acceptansen för vindkraft i samhället".