Under torsdagen kom beskedet att den finländska regeringen godkänner ett dokument – som i finländska medier benämns som "meddelande" – som ska motverka rasism, icke-jämställdhet och diskriminering.
Under en presskonferens meddelade statsminister Petteri Orpo (Saml) att dokumentet också kommer att kompletteras med ett åtgärdsprogram.
– Varje minister i regeringen tar avstånd från rasism – och förbinder sig till att aktivt arbeta mot det i sitt eget jobb, både i Finland och utomlands, sade Orpo.
Politisk turbulens
Beskedet kommer efter en minst sagt turbulent sommar inom den finländska politiken, där tidigare uttalanden av rasistisk karaktär från ministrar från det nationalistiska partiet Sannfinländarna har uppdagats.
Bland annat har 15 år gamla rasistiska texter på en blogg av partiets ordförande – tillika landets finansminister – Riika Purra dykt upp i offentligheten.
Även partikamraten, näringsminister Wille Rydman, har i tidigare inlägg på sociala medier och i privata meddelanden uttalat sig grovt rasistiskt.
I en kommentar till torsdagens besked säger Purra att det under arbetets gång har förekommit kompromisser – men att partiet står bakom förklaringen.
– Regeringen vill på det här sättet visa – rentav understryka – var den står i de här frågorna. Det gjordes redan i regeringsprogrammet, men här är det ännu klarare, säger hon till Hufvudstadsbladet.
"Avgörande för regeringen"
Enligt Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, är regeringens ställningstagande mot rasism centralt.
– Det är helt avgörande för regeringens fortsatta verkan. I dag stod partiledarna där med breda leenden och var eniga och sade att "nu kommer detta historiska dokument". De vill få det till att de är "the good guys", säger han till TT.
Göran Djupsund säger att dokumentet också med största sannolikhet kommer att godkännas av landets riksdag.
– Regeringspartierna kommer att rösta för det. Även Svenska folkpartiet, som har varit den lite svagare länken, har godkänt det, säger han.
Beskedet gör också att den finländska regeringen efter de senaste månadernas turbulens nu i högre grad kan fokusera på själva regeringsprogrammet, enligt Göran Djupsund.
– Det mediala fokuset har redan börjat förflyttas till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Exempelvis vad gäller förslag på att förbjuda sympatistrejker och att ta bort ersättningen för den första karensdagen, säger han.