– Jag vill tacka alla som deltagit i de konstruktiva förhandlingarna, sade Orpo efter de sju veckor som försöken att bilda regering har tagit.
Då presenterades också det gedigna regeringsprogrammet, kallat Ett starkt och engagerat Finland.
Men dramatiken var stor bakom kulisserna inför regeringspresentationen på fredagseftermiddagen i Ständerhuset i Helsingfors.
In i det sista var starka krafter inom Svenska folkpartiet (SFP) emot att sätta sig i en regering med Sannfinländarna, och det formella beslutet togs bara någon timme före kungörandet.
– Det är en blandad cocktail där man får kompromissa, sade SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson. Hon konstaterade att beslutet inte var enhälligt, men att en majoritet ville sitta i högerregeringen.
Striktare asylpolitik
En avgörande fråga var Finlands framtida migrationspolitik. Sannfinländarnas Purra var nöjd.
– Man kan tala om ett paradigmskifte, sade hon och underströk frågor om striktare asylpolitik och så kallad obligatorisk integration.
Finland minskar flyktingkvoten från nuvarande 1 050 flyktingar om året till 500, skriver Huvudstadsbladet.
Den nya regeringen anser också att klimatpolitiska åtgärder inte får genomföras om de försämrar medborgarnas köpkraft.
Kraftiga offentliga nedskärningar väntar också enligt statsminister Orpo som flaggar för stora nedskärningar och besparingar inom den offentliga sektorn. Reformer av det sociala trygghetssystemet och av arbetsmarknaden väntar också, enligt statsministern.
Fördelade ministerposter
Orpo avslutade den gemensamma presskonferensen med Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet samt Kristdemokraternas ledare Sari Essayah med att presentera fördelningen av ministrar.
Maktfördelningen stod då klar: av 19 ministrar får Samlingspartiet åtta poster och Sannfinländarna sju.
Svenska Folkpartiet får nöja sig med tre ministerposter, varav en under halva mandatperioden. Kristdemokraterna får 1,5 ministerposter.
Sannfinländarna lade beslag på tunga ministerier som finansen, utrikeshandel och ministeriet för sociala frågor. Partiet får också utse justitie-, inrikes- och kommunikationsminister.
Styrande Samlingspartiet ska leda utrikesdepartementet och utse försvarsminister, kultur- och forskningsminister samt klimatminister.
Kristdemokraternas partiledning kommer att formellt godkänna uppgörelsen först på lördagen, medan Sannfinländarnas partifullmäktige och ledning, liksom Samlingspartiets partifullmäktige och riksdagsgrupp möts under söndagen. Mötena ses som formalia för att godkänna regeringssamarbete.