– Jag ser det inte som troligt att den kommer hålla i fulla fyra år, säger han till TT.
Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet presenterade på fredagen sitt regeringsprogram, "Ett starkt och engagerat Finland".
Överenskommelsen har krävt långa och stundtals hårda förhandlingar, där framför allt Svenska folkpartiet legat långt ifrån de andra partierna i frågor som bland annat rör migrationspolitik.
Göran Djupsund, som är professor emeritus vid finländska Åbo akademi, ser de två större partierna i konstellationen, Samlingspartiet och Sannfinländarna, som de stora vinnarna i förhandlingarna.
– Det här innebär ett paradigmskifte och en tydlig gir högerut mot mer nationalism. Sannfinländarna har också tagit en steg högerut i sin ekonomiska politik, säger han.
Förhandlingarna, som pågått sedan april, har i ett finländskt sammanhang varit ovanligt långa. Göran Djupsund ser risker för att regeringen kommer att spricka i förtid.
– Mitt främsta intryck är att man nu tagit fram ett väldigt detaljerat regeringsprogram, efter exceptionellt långa förhandlingar. För mig visar det att det inte finns någon intern tillit mellan partierna. Man har behövt gå ned på en djup detaljnivå för att inte hamna i stora tolkningssvårigheter längre fram, säger han.
– Kommer det ett överraskande problem, som partierna inte förhandlat om, så kommer den här regeringen att få stora problem.