Tufft regeringspussel – Orpo sätter deadline

Finlands valsegrare Petteri Orpo sätter en tidsram för sin regeringsbildning. Innan månadsskiftet vill han ha valt ut vilka potentiella samarbetspartier han ska gå vidare med. De två partier som framstår som mest troliga kollegor har dock stora meningsskiljaktigheter.

Samlingspartiets Petteri Orpo vill komma vidare till formella regeringsförhandlingar, men måste överbrygga vissa meningsskiljaktigheter. Arkivbild.

Samlingspartiets Petteri Orpo vill komma vidare till formella regeringsförhandlingar, men måste överbrygga vissa meningsskiljaktigheter. Arkivbild.

Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Finland2023-04-20 15:07

Samlingspartiets ledare har sedan nästan en vecka tillbaka sonderat möjligheterna för en regeringsbildning. Finland har en lång tradition av breda regeringssamarbeten och Orpo har skickat en lista med 24 frågor till alla riksdagspartier för att utröna vilka som kan bli del av formella regeringsförhandlingar.

– Så gott som alla svar innehåller mycket att bygga vidare på och göra möjlighet till olika koalitioner, sade Orpo på en presskonferens på onsdagen, enligt Yle.

Något av de stora

För att hans regeringspussel ska gå ihop så måste Samlingspartiet först få med sig något av landets andra två stora partier: Sannfinländarna (Sannf) eller Socialdemokraterna (SDP). Sedan ytterligare något mindre parti. Centern valde som enda parti att inte ens svara på Orpos frågor och redan nu sätta sig i opposition.

Samlingspartiets stora ambition att minska statsskulden genom att spara in på olika bidrag går på tvärs med SDP:s syn på saken.

Ett alternativ är att få med sig högerpopulistiska Sannfinländarna tillsammans med mindre och mer liberala Svenska folkpartiet (SFP). Sannf-ledaren Riikka Purra har dock sagt att de två partierna står så långt ifrån varandra – framför allt i fråga om invandring – att det blir svårt att enas.

SFP har å sin sida understrukit för Orpo att Finland bör stå fast vid klimatneutralitet till 2035, det svenska språkets ställning samt att värderingar som bygger på mänskliga rättigheter ska "synas också i den politik som regeringen för", rapporterar tidningen Hufvudstadsbladet.

"Måste anpassa"

Sannfinländarnas gruppledare i riksdagen, Lulu Ranne, kallar SFP:s krav "extrema" och anklagar partiet för att vilja stänga ute hennes parti.

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson säger till HBL att hon har varit med länge och vet att inget parti får exakt som det vill.

– Vill man vara med i regeringen finns det frågor man måste anpassa, och det gäller alla, också Sannfinländarna, säger hon.

Regeringssonderaren själv fick frågor om dessa skilda kravbilder under sin presskonferens. Petteri Orpo sade att han inte vill att "Finland förändras", syftandes på ett öppet samhälle.

– Människovärdet är en helt central fråga i en västerländsk demokrati liksom i Finland. Vi ska hålla fast vid det, och jag tror att varje parti som deltar i regeringen ska hålla fast vid de här värderingarna.

Fakta: Finländska valet

Finland gick till riksdagsval den 2 april. Ett marginellt skifte i vilket parti som är störst leder sannolikt till ett maktskifte, från den sittande socialdemokratiskt ledda regeringen. Så här fördelas mandaten i riksdagen (eduskunta) efter valet:

Samlingspartiet – 48 mandat (20,8 procents stöd)

Sannfinländarna – 46 (20,1)

Socialdemokraterna – 43 (19,9)

Centern – 23 (11,3)

Gröna förbundet – 13 (7)

Vänsterförbundet – 11 (7,1)

Svenska folkpartiet – 9 (4,3)

Kristdemokraterna – 5 (4,2)

Rörelse.nu – 1 (2,4)

Övriga grupper – 1 mandat

Valdeltagandet skrevs till 72 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!