Finland stänger fler gränsstationer

Finland stänger alla gränsstationer mot Ryssland utom en. Bara den nordligaste gränsstationen vid östgränsen hålls öppen. –Det krävs ansträngning för att ta sig dit, säger statsminister Petteri Orpo.

Finlands statsminister Petteri Orpo vid Vartius gränsstation mot Ryssland i måndags.

Finlands statsminister Petteri Orpo vid Vartius gränsstation mot Ryssland i måndags.

Foto: Hannu Huttu/Lehtikuva via AP/T

Finland/Ryssland2023-11-22 18:08

Ryssland har inte agerat för att minska mängden asylsökande som kommit till Finland de senaste veckorna – trots att Finland redan stängt fyra övergångar.

Tvärtom, konstaterar statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet på en presskonferens.

– Tyvärr ser situationen ut att förvärras. De ryska myndigheterna har inte ingripit. Tvärtom finns tecken på att de bistår den här operationen.

Tuffast möjliga åtgärd

Därmed stängs ytterligare tre stationer och bara en, Raja-Jooseppi, ska fortsatt vara öppen. Finlands nordligaste gränsstation mot Ryssland är dock bara öppen fyra timmar om dygnet.

För att stänga alla gränsstationer krävs enligt statsministern en kris som är värre än i dagsläget.

– I det här läget är detta den tuffaste åtgärd vi kan vidta. Om läget tillspetsas måste vi vidta tuffare åtgärder, säger han.

Finlands gränsbevakning har de senaste dagarna byggt temporära stängsel vid två av landets gränsövergångar mot Ryssland sedan hundratals asylsökande tagit sig till gränsen, ofta cyklandes.

Rysk hybridkrigföring

Beslutet fattades efter att runt 700 personer under den senaste tiden anlänt från Ryssland till Finland för att söka asyl vid den östra gränsen – något den finländska regeringen hävdar är en del av Rysslands hybridkrigföring.

– Målet är att få ett slut på det här fenomenet. Vi är ändå beredda på att det fortsätter och kanske eskalerar, säger inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) på regeringens presskonferens.

Gränsbevakningsväsendet har bett Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex om assistans, uppger myndighetens avdelningschef Markku Hassinen.

De tre gränsövergångar som nu stängs – Vartius, Kuusamo och Salla – bommar igen natten till fredag. Beslutet gäller enligt ett pressmeddelande till åtminstone 23 december i år.

Fakta: Finlands gräns mot Ryssland

Finland har nio gränsstationer mot Ryssland. Sedan i lördags är gränsövergångarna Vaaliimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala stängda.

Övergångarna Kuusamo, Salla och Vartius stängs vid midnatt, natten mot lördag.

Bara den nordligast, Raja-Jooseppi, är då öppen för personer som vill korsa gränsen.

Även övergången vid Vainikkala i sydöstra Finland hålls öppen, där passerar dock bara godståg.

Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är den längsta i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!