FN-chef: Vi tappar vatten likt en vampyr

FN samlas för den första konferensen om vatten på 45 år. Målet är rent dricksvatten för alla år 2030. Men FN-chefen är dyster då "vi tappar mänsklighetens livsblod likt en vampyr".

FN:s generalsekretare António Guterres. Arkivbild.

FN:s generalsekretare António Guterres. Arkivbild.

Foto: Hadi Mizban/AP/TT

FN2023-03-22 21:41

FN-mötet inleddes på onsdagen i New York, med omkring 6 500 deltagare. Flera stats- och regeringschefer är på plats för det tre dagar långa mötet.

De inledande orden från FN:s generalsekreterare António Guterres var ödesmättade. Han sade att mänsklighetens livsblod – vatten – står under hot över hela världen.

– Vi har brutit vattnets kretslopp, förstört ekosystem och förgiftat grundvattnet.

Tung FN-rapport

Hans inledningsanförande följde de varningar som en ny FN-rapport från UN-water och Unesco pekade på i en rapport som publicerades i tisdags.

– Vi tappar mänsklighetens livsblod likt en vampyrs överkonsumtion och icke hållbara användande, vi låter det dunsta genom global uppvärmning, fortsatte Guterres.

Hans tal förstärktes av den statistik som FN-organen sammanställt.

Dåligt fungerande – eller icke existerande – avloppsrening gör att två miljarder människor i världen får sitt dricksvatten från källor som är förorenade av avföring.

– Globalt släpps 80 procent av allt avloppsvatten ut i miljön utan någon rening. I många utvecklingsländer är det i princip 99 procent, konstaterar Richard Connor, som är huvudförfattare till rapporten, enligt AP.

Tyfoid och polio

Befolkningen riskerar därmed att drabbas av potentiellt livsfarliga sjukdomar som kolera, dysenteri, tyfoid och polio.

Den globala vattenkonsumtionen har dessutom ökat med en procent om året de senaste fyra årtionden, vilket gör att 100–200 kubikkilometer vattenreserver försvinner årligen.

Därmed ser det mörkt ut med FN:s mål om att alla ska ha tillgång till vatten och avlopp 2030, vilket dessutom beräknas kosta minst 600 miljarder dollar om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!