Inför omröstningen i FN:s generalförsamling sade Ukrainas FN-ambassadör Serhij Kyslytsia att Ryssland begått fruktansvärda kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ukraina. Han tillade att utesluta Ryssland "inte var ett alternativ utan en plikt", rapporterar BBC.
Rysslands representant Gennadij Kuzmin kallade omröstningen för "ett försök av USA av bevara sina dominanta position och totala kontroll".
Voteringen slutade med att 93 länder röstade för att Ryssland utesluts och 24 röstade emot, medan 58 avstod från att rösta. För att Ryssland skulle uteslutas krävdes två tredjedelars majoritet. De nerlagda rösterna räknades inte.
Tacksam minister
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att han är tacksam för beslutet att utesluta Ryssland.
"Krigsförbrytare har inget att göra i FN-organ som ska skydda mänskliga rättigheter", skriver han.
Ryssland kritiserar omröstningen. Det ryska utrikesdepartementet kallar den "olaglig och politiskt motiverad". Syftet var att "straffa ett suveränt FN-medlemsland som driver en oberoende inrikes- och utrikespolitik", enligt uttalande från utrikesdepartementet.
Skakande bilder
Det var sedan skakande bilder och vittnesmål från den sargade staden Butja spridits som USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield först väckte frågan om att rösta för uteslutning.
– Rysslands närvaro i människorättsrådet är en fars, sade Linda Thomas-Greenfield i måndags.
Människorättsrådets 47 länder väljs in av generalförsamlingen för treårsperioder. Ryssland är inne på det andra av sina tre år i rådet, men enligt en resolution från 2006 är det möjligt att utesluta länder som "begår grova och systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter".
Ryssland blir det andra landet att uteslutas av människorättsrådet, i sällskap med Libyen som 2011 uteslöts till följd av diktatorn Muammar Gaddafis hårda nedslagning av demonstranter.
Hotar: "Ovänskapligt"
Ryssland har redan hotat med att länder som inte röstar nej, även de som röstar blankt eller avstår, kommer att klassas som "ovänskapliga" och att det kommer påverka framtida bilaterala relationer.
FN:s generalförsamling har redan röstat för att fördöma Ryssland vid två tillfällen under Ukrainakriget.
Den 2 mars gick en resolution om att kräva omedelbart eldupphör från Ryssland igenom omröstningen med 141 röster. 35 länder avstod och fem röstade nej. Och den 24 mars antogs en resolution som lade skulden på Ryssland för den humanitära kris vi ser i Ukraina i dag och krävde återigen eldupphör och skydd för civila med 140 röster.
Ska utredas
På torsdagen besökte FN:s chef för humanitära frågor Martin Griffiths staden Butja i Kiev.
– Världen är redan djupt chockad, sade Grittiths som under sitt besök bland annat fick se en massgrav som grävts vid en kyrka.
Han tillade att nästa steg är att utreda morden på de civila.