Debatt om Xinjiang röstades ned i FN-rÄd

FN:s rÄd för mÀnskliga rÀttigheter röstade pÄ torsdagen ned ett förslag att diskutera lÀget i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Kinas FN-ambassadör Chen Xu. Arkivbild.

Kinas FN-ambassadör Chen Xu. Arkivbild.

Foto: AP/TT

FN/Kina2022-10-06 16:28

Förslaget kom frÄn bland annat Storbritannien, USA och Turkiet. Diskussionen skulle röra uigurernas och andra minoriteters utsatthet i Xinjiang i vÀstra Kina. Men förslaget fick inte gehör hos en majoritet av de 47 lÀnder som sitter i rÄdet i GenÚve, vilket ses som en diplomatisk seger för Kina.

17 lÀnder röstade för förslaget, medan 19 röstade emot och 11 avstod.

FN:s tidigare mÀnniskorÀttschef, Michelle Bachelet, publicerade i slutet av augusti en rapport om kinesiska myndigheters agerande mot minoriteter, nÄgot som beskrevs som möjliga brott mot mÀnskligheten.

Men Kina, som ocksÄ Àr permanent medlem i FN:s sÀkerhetsrÄd, lyckades att fÄ med sig tillrÀckligt mÄnga lÀnder för att stoppa en rÄdsdebatt.

Inför omröstningen sade Kinas ambassadör Chen Xu att Peking "motsÀtter sig Ä det starkaste och kategoriskt förkastar" förslaget.

– I dag Ă€r Kina mĂ„ltavla. I morgon kan det vara vilket annat utvecklingsland som helst som blir mĂ„ltavla, sade Chen.

USA:s ambassadör Michele Taylor sade att förslaget om en debatt endast var till för att "skapa ett neutralt forum för diskussion".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!