Här dök emiratier efter pärlor på 500-talet

En gammal pärlstad där tusentals människor antagligen bodde under sent 500-tal har hittats på en ö i Förenade arabemiraten. Arkeologerna har bland annat hittat lösa pärlor och dykarvikter.

En journalist filmar ruinerna på "Kina-ön" i Umm al-Quwain, där arkeologer säger att de har hittat den äldsta pärlstaden i Persiska viken hittills.

En journalist filmar ruinerna på "Kina-ön" i Umm al-Quwain, där arkeologer säger att de har hittat den äldsta pärlstaden i Persiska viken hittills.

Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Förenade arabemiraten2023-03-21 06:15

Det anmärkningsvärda fyndet – där artefakter dateras ända tillbaka till sent 500-tal – har gjorts på Jazirat as Siniyah ("Kina-ön") i emiratet Umm al-Quwain. Äldre pärlstäder har nämnts i historiska texter, men det här är första gången arkeologer har hittat en fysisk stad från den tiden.

I hemmen har fynd gjorts av lösa pärlor och även dykarvikter som fridykarna använde för att snabbt komma ned till havsbottnen på ett enda andetag.

I staden finns flera typer av hem byggda av olika material, alltifrån trånga bostäder till större hem med trädgårdar, vilket gör att experterna tror att det funnits olika sociala skikt i samhället.

Det finns också tecken på året runt-bebyggelse, till skillnad från tidigare fynd av pärlstäder där verksamheten verkar ha bedrivits säsongsvis.

Umm al-Quwain, som är det minst befolkade av de sju emiraten i landet, planerar att bygga ett besökscenter på platsen.

Pärlhandel var den viktigaste näringen runt Persiska viken fram till för ungefär 100 år sedan, då oljeepoken inleddes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!