Nya hot efter drönarattack i Abu Dhabi

Tre människor dödades i en drönarattack vid Abu Dhabis flygplats i Förenade arabemiraten. Jemens Huthirebeller har tagit på sig ansvaret för attacken, som fördöms internationellt.

Ett plan på väg att landa på flygplatsen i Abu Dhabi. Arkivbild.

Ett plan på väg att landa på flygplatsen i Abu Dhabi. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Förenade arabemiraten2022-01-17 13:37

Drönarattacken under måndagsförmiddagen riktades mot tre tankbilar vid ett av oljejätten ADNOC:s lager, vilket även satte brand på en byggarbetsplats vid Abu Dhabis flygplats. De tre offren var två indier och en pakistanier.

Förenade arabemiraten utrikesminister Abdullah bin Zayed Al-Nahyan pekade tidigt ut Huthirebellerna som skyldiga. Han säger i ett uttalande att "detta ondskefulla dåd kommer inte att förbli ostraffat".

Under måndagskvällen uppgav den saudiledda koalitionen via den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA att den som svar inlett flygattacker mot Jemens huvudstad Sanaa, som kontrollernas av rebellerna.

Nya hot

Då hade drönarattacken har även fördömts av bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres, USA, Storbritannien och Frankrike.

– Dessa attacker hotar säkerheten i Förenade arabemiraten och den regionala stabiliteten, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Huthirebellerna hade på Twitter inför drönarattacken aviserat en militär operation i Förenade arabemiraten, och har tidigare hotat attackera Abu Dhabi och Dubai. Efter attacken varnade de utländska bolag och medborgare samt invånare i landet att "för sin egen säkerhet hålla sig borta från viktiga platser".

Kapade fartyg

Attacken är ovanlig i det hittills förskonade Förenade arabemiraten. Landet strider tillsammans med Saudiarabien på den jemenitiska regeringens sida i inbördeskriget i Jemen.

Några dagar in på det nya året anklagade den saudiledda koalitionen milisen för att ha kapat ett fartyg med emiratisk flagg vid Hodeida i Röda havet. Rebellerna tog senare på sig ansvaret för kapningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!