I ett videoklipp syns en person gå ur en bil mitt i trafiken. Han skjuter mot tre personer som står på en trottoar i Frankrikes näst största stad Marseille. Två personer dödas och en skadas.
Gängvåldet i Marseille har pågått under mycket längre tid än i Sverige, men bilderna från förra veckan har ändå chockat många.
Dådet tyder på brist på moral, enligt polistalespersonen Bruno Bartoccetti. Men tillvägagångssättet för dubbelmordet beskriver han som "klassiskt" för gängen Yoda och DZ Mafia som konkurrerar om drogmarknaden i stadens norra delar.
– Skillnaden är att det skedde inför alla, nästan mitt på dagen – klockan var 19.30 – på en shoppinggata i ett lugnt kvarter. Detta är väldigt chockerande, säger han.
– Det andra som är mycket chockerande är att mördarna hade en person som mål, men tvekade inte att skjuta tre.
Tiotals dödade
Marseille är en tvådelad stad. Den är en av Frankrikes äldsta städer, full av kultur och vackra vyer. Men den andra delen finns också, hårt drabbad av brott och utanförskap. Specialutbildade polisstyrkor har satts in mot gängvåldet men det verkar inte räcka för att vända trenden.
I mitten av september kom ny statistik. Då hade 44 människor dödats och över 100 skadats sedan årsskiftet, med konstaterad koppling till droggäng i Marseille och närliggande städer.
Utvecklingen har pågått i många år. Främst handlar det om gänguppgörelser, men också konflikter mellan enstaka personer, ibland över småsaker, säger Bruno Bartoccetti.
– Det som är oroande är att offren och mördarna blir yngre och yngre. Man kan jämföra narkotikahandeln med prostitutionen, det vill säga att unga ibland hamnar i ett system utan att egentligen ha något val. Vissa är frivilliga men andra tvingas. Och de kommer in i en spiral, i en virvelvind som är mycket oroande.
Bredare satsningar
Bruno Bartoccetti känner inte till att gängvåldet i Sverige blivit alltmer likt det i Marseille, där man har gjort satsningar på polis och rättsväsende för att försöka komma tillrätta med problematiken.
Men det krävs betydligt bredare satsningar än så, säger Bruno Bartoccetti som efterlyser fler insatser inom utbildning, urbaniseringsplanering och kampen mot penningtvätt.
– Vi har resväskor fulla av euro som skickas iväg för att pengarna ska tvättas. Vi pratar om narkotikahandel, om skjutvapen, men vi pratar aldrig om internationell kontroll när pengarna går utomlands till exempel. Vi behöver verklig politisk vilja för detta och jag tror att vi är sena i Frankrike i denna fråga.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om staden Marseille.